Vprašanje volilnega nastopanja sovodenjske sekcije SSk na občinskih volitvah

Piše: Kat Fotografije: Kat

Danes, v četrtek, 28. marca, je bila v prostorih Galerije Ars na Travniku v Gorici tiskovna konferenca predstavnikov stranke Slovenska skupnost na temo prihajajočih upravnih volitev s posebnim poudarkom na volilnem nastopanju stranke v občini Sovodnje ob Soči. Spregovorili so tajnica sovodenjske sekcije in občinska svetnica Martina Šolc, načelnik svetniške skupine v občinskem svetu Kristian Tommasi, pokrajinski tajnik SSk David Grinovero in deželni predsednik stranke Damijan Terpin.
David Grinovero se je začetno osredotočil na odpoved volilnemu nastopanju SSk v Sovodnjah zaradi zavrnitve predvolilnega dogovora o skupnem upravljanju občine predstavnikov liste Občinska enotnost. “Svetniki SSk so bili vedno pripravljeni na sodelovanje, vedli so se korektno in odgovorno ter skušali gledati na koristi v občini in ne na lastno politično korist, česar pa večina v občinskem svetu ni upoštevala,” je povzel in dodal, da pokrajinsko vodstvo stranke prepušča posameznim skupinam potrebno avtonomijo, vseeno pa je prosilo odbor sovodenjske sekcije SSk “Remo Devetak” za zamrznitev svoje odločitve, še posebno v luči podpore, ki so mu jo domačini, člani in somišljeniki, izrazili po novici o odpovedi volilnemu nastopanju.

Kristian Tommasi, ki že tri mandate sedi v občinskem svetu in zelo dobro pozna delovanje sovodenjske občinske uprave, je poudaril, da je odbor sovodenjske sekcije SSk z zelo težkim srcem vzel v poštev odpoved nastopanju na naslednjih upravnih volitvah. Tommasi je še enkrat povzel petletno delovanje SSk v občinskem svetu, ki je bilo vedno odprto sodelovanju, čeprav stranka ni bila deležna istega upoštevanja s strani večine. Na zadnjem srečanju s predstavniki sedanje občinske uprave je SSk predlagala sodelovanje pri prihodnjem upravljanju občine, predlog pa je bil odločno zavrnjen. Tudi Martina Šolc je spregovorila o pomanjkanju produktivnega sodelovanja z listo Občinska enotnost, poudarila pa je, da je SSk v Sovodnjah deležna podpore mnogih domačinov.

Damijan Terpin je dejal, da predlog o skupnem upravljanju občine ni nikakršna novost, do takega sodelovanja je uspešno prišlo že v preteklosti, tudi ko je SSk zmagala na upravnih volitvah. SSk izraža razočaranje zaradi nakazanega stališča stranke Občinska enotnost in na splošno celotne slovenske komponente Demokratske stranke, ki očitno znova apriorno odklanja vsako možnost politično-volilne povezave s SSk. “Pri upravljanju majhnih občin, kakršne so Sovodnje ob Soči, Doberdob in Števerjan, gre za prejemanje konkretnih, vsakdanjih odločitev. Združitev moči bi bila najbolj pametna izbira, že petnajst let pa Demokratska stranka zavrača to možnost. Gre za nelogično ravnanje, ki ni v skladu s časom, za zastarele politične predsodke.”  Terpin je še poudaril, da bo SSk tudi v prihodnje sodelovala z vsemi strankami, ki so odprte konstruktivnemu pogovoru in izkazujejo bližino slovenski manjšini v Italiji. Deželni predsednik je nazadnje jasno spodbudil člane sovodenjske sekcije k nastopanju na volitvah.

David Grinovero je ob koncu odgovoril še na vprašanja časnikarjev glede pripravljanja na volitve sekcij SSk v Števerjanu in Doberdobu – imena kandidatov, ki bodo sestavljali posamezne liste, še niso znana, stranka pa bo v teh občinah prav gotovo nastopila na volitvah. Odbor sekcije SSk “Remo Devetak” se bo v kratkem ponovno sestal ter dokončno odločil o prihodnjih upravnih volitvah.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme