Voščilo in upanje v uspešno in predvsem zdravo leto

Piše: Fotografije:

Sv. Just / Tradicionalni božično-novoletni koncert ZCPZ

Upanje v svetlejšo prihodnost! To je bilo spodbudno božično in novoletno sporočilo, ki ga je želela z doživetim koncertom v katedrali sv. Justa posredovati Zveza cerkvenih pevskih zborov. V tem je bila ZCPZ tudi uspešna, saj ji je kljub kočljivemu stanju, ki ga spet in spet doživljamo predvsem v zimskih mesecih, uspelo privabiti številno publiko. V nedeljo, 16. januarja 2022, so ljudje znova pokazali, kako bi si želeli spet normalno zaživeti in predvsem, kako jim je všeč in kako sta jim pri srcu glasba ter petje v živo, ki ju (niti z vso dobro voljo) ne moremo nadomestiti s spletnimi dogodki. Med prisotnimi so sedeli tudi ministrica urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, veleposlanik RS v Rimu Tomaž Kunstelj, nadškof msgr. Giampaolo Crepaldi, generalni konzul v Trstu Vojko Volk in predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Ministrica in nadškof sta tudi pozdravila ter nagovorila pevce in prisotne.

Nadškof se je zahvalil ZCPZ, ker za novoletni koncert vsako leto izbere stolnico sv. Justa in ker prinaša v katedralo “Sveto noč”, noč upanja in miru, ki smo jo v teh kočljivih in težkih časih posebno potrebni. Potrebni smo upanja in zaupanja, da lahko gledamo optimistično in pogumno v prihodnost, je poudaril nadškof. Prav tako je tudi ministrica dejala, da smo v teh časih vsi naveličani omejitev in pogrešamo osebne stike. Prav taki dogodki nas povezujejo ter razveseljujejo naša srca, je povedala Helena Jaklitsch, ki je vsem voščila srečno novo leto, polno zdravja in lepih ter doživetih trenutkov, ki bi naprej krepili našo slovensko narodno skupnost.

Poslal je luč je bil naslov koncerta, citat iz znane adventne skladbe Bila je noč skladatelja Ubalda Vrabca, ki se ga bo ZCPZ v letu 2022 še posebno spomnila ob tridesetletnici njegove smrti. Vsebine koncerta, ki sta ga sooblikovala Združeni moški zbor pod vodstvom Bogdana Kralja, in združeni ženski zbor, ki ga je vodila Tamara Stanese, so bile kot vedno vezane na božični čas, časovno pa so segale od srednjega veka do današnjih dni, na krilih slovenske in svetovne literature. Ženski zbor, ki si je za to priložnost izbral ime Cor Unum, so sestavljale pevke, ki prihajajo iz različnih tržaških zborov in so se za ta koncert povezale, da bi publiki podale sugestiven program skladb, ki so tesno povezane z zgodovino Zveze cerkvenih zborov kot tudi same tržaške stolnice. Pevke so med drugim zapele krstno izvedbo skladbe Njen Božič, ki jo je skladatelj Roberto Brisotto (dirigent stolnega zbora) napisal po verzih Brune Pertot. Združeni moški zbor pa so sestavljali v ZCPZ včlanjeni zbori: Fantje izpod grmade, moški zbor Stane Malič in Fantovska skupina Devin Nabrežina. Glasbeni krog, ki ga je ponudila pevska zasedba, se je širil od gregorijanskega korala in slovenske renesanse do skladb Patricka Quaggiata in Andreja Makorja. Z moškim zborom sta sodelovali tudi gostujoči solistki, sopranistka Martina Burger in harfistka Tadeja Kralj, medtem ko je obe zasedbi na klavirju oz. harmoniju spremljal Tomaž Simčič. Spored koncerta je bil tako pravi mozaik različnih glasbenih stilov in vtisov ter se je končal z občuteno in skupno zapeto Sveto nočjo.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme