Dežela FJk

“Voščila v glasbi” ZKB z Urošem Perićem in skupino Anakrousis

“Voščila v glasbi” ZKB z Urošem Perićem in skupino Anakrousis

V torek, 10. decembra 2019, v Kulturnem domu v Trstu in v sredo, 11. decembra, v Kulturnem domu v Gorici

Zadružna kraška banka Trst Gorica prireja tudi letos za svoje člane in stranke tradicionalna predpraznična koncerta »Voščila v glasbi 2020«, ki bosta na sporedu v torek, 10. decembra 2019, v Kulturnem domu v Trstu (ul. Petronio 4) in v sredo, 11. decembra 2019, vedno s pričetkom ob 20.30, v osrednji dvorani goriškega Kulturnega doma v Gorici (ul. I. Brass, 20). Decembrsko praznično vzdušje bodo tokrat obogatili člani svojevrstne vokalne skupine Anakrousis iz Trsta ter izredni gost, “slovenski Ray Charles”, pianist Uroš Perić – Perry iz Ljubljane.

ZKB Trst Gorica se zadnja leta izredno posveča mladim, zato je tokratna izbira tudi šla v to smer: odločila se je za mlado pevsko skupino, ki združuje mlade z našega ozemlja, z umetniškim vodjo Jarijem Jarcem na čelu. Anakrùza, iz grščine anàcrousis, pomeni predtakt in je eden izmed treh ritmičnih načinov, s katerimi se lahko začne neka skladba. Največkrat jo uporabljajo pri swingu in jazzu, glasbenih zvrsteh, ki se jih zelo rada in z veliko zagnanosti loteva mladinska vokalna skupina Anakrousis s Tršaškega, pod taktirko Jarija Jarca. Glasbeni izraz, ki jim je dal idejo za ime vokalne skupine, pa nosi s seboj tudi nekaj nepredvidljivosti – pri anakruzi namreč nikoli natančno ne veš, kako se bo razvijala skladba. In prav tako je razgibana a-cappella pot anakrousisov. Ljubezen do zborovskega petja vodi pevce in pevke proti vedno novim izzivom, s katerimi želijo širiti glasbo, ki navadno ni bila prisotna v naših krajih: jazz, blues, chanson, swing, pop, gospel, evergreen…

Gost večera, Uroš Perić – Perry je postal znan po svojih odličnih interpretacijah skladb iz zlate dobe bluesa, soula in jazza. Med glasbeniki, ki so nanj najbolj vplivali, je prav gotovo legendarni Ray Charles. Perić je s svojimi nastopi do zdaj razgrel občinstvo že kar na treh kontinentih, v Evropi, ZDA in Afriki. Njegova ljubezen do glasbe se zrcali tako v interpretiranju Charlesove glasbe kot v ustvarjanju lastnih skladb. Na njegovo petje, igranje klavirja in značilno pozibavanje se občinstvo vedno odzove z burnim aplavzom. S simpatičnim, širokim nasmehom in karizmatično osebnostjo še dodatno navdušuje občinstvo vseh starosti.

Glasbena dogodka “Voščila v glasbi” sta še posebej namenjena članom, strankam, gostom in delovnim partnerjem Zadružne kraške banke s Tržaškega in z Goriškega ob vstopu v leto 2020. Vstop na koncert je možen le z vabili, ki bodo prihodnji teden na razpolago pri podružnicah ZKB.

28.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!