Volivci naj sodelujejo pri ustvarjanju boljše politike za razvoj Slovenije!

V vročici poletja in prihajanja množice turistov iz tujine, pa že tradicionalnih obiskov naših rojakov iz njihovih novih domovin, razpršenih domala po vsem svetu, je ustvarjeno vzdušje vsaj navideznega zadovoljstva tudi t. i. navadnih ljudi. V Sloveniji tudi letos pričakujejo nove rekorde prihoda tujih turistov, čeprav obstajajo pomisleki in pridržki o tem, kakšen turizem naj razvijajo v Sloveniji. Slovenija je majhna dežela z omejenimi možnostmi sprejema in zagotavljanja udobja obiskovalcem v okviru t. i. množičnega turizma. Zaradi tega snovalci in izvajalci turistične politike čedalje bolj namenjajo skrb in pozornost t. i. elitnemu turizmu. Torej najbolj zaželjeni in dobrodošli naj bi bili premožnejši gostje iz družbenih slojev, ki Sloveniji prinašajo in zagotavljajo čim več denarja in prihodkov.
Pri nekaterih vplivnih posameznikih, domnevno tudi politikih, se je v ozračju počitkov in sproščenosti, ki ga ponujata zlasti meseca julij in avgust, domnevno zgodila iluzija, da bodo postali morda hitreje rešljivi vsaj nekateri od najbolj perečih problemov in tegob v slovenski družbi in državi. Toda nič takega se ne dogaja. Nezakoniti migranti še vedno skoraj nemoteno in brez nepremostljivih ovir prihajajo iz Hrvaške in se usmerjajo v Italijo, od koder bi pot nadaljevali do končnega cilja, v kateri od razvitih zahodnih držav. Slovenski premier Marjan Šarec pa javnost in politiko še naprej vztrajno prepričuje, da so slovenske meje varne, dobro branjene, država pa tudi budno spremlja problematiko nezakonitih migrantov.
Tudi odločba ustavnega sodišča o financiranju zasebnih osnovnih šol, še ni izpolnjena, in ta primer postaja čedalje bolj zapleten in žgoč. Obisk predsednika vlade Marjana Šarca v Vatikanu oziroma pri papežu Frančišku je, tako se zdi, bolj kot rešitvi primera financiranja zasebnih osnovnih šol omogočil nadaljevanje sprenevedanja slovenskega premiera. Časnikarka Ženja Leiler je v rubriki Tema dneva, objavljeni na prvi strani časnika Delo, opozorila, “da gre za igre brez meja in pravih vprašanj, ker je šola v Sloveniji še vedno ideološki aparat države. Pri nas deluje 455 državnih osnovnih šol, zasebnih pa je zgolj šest. Tem slednjim država daje le 0,66 odstotka tistih sredstev, ki jih nameni za celotno osnovnošolsko izobraževanje. Stroški, nastali v postopkih spreminjanja predpisov o osnovnošolskem izobraževanju, bi že doslej pokrili izdatke za nekajletno financiranje javnega programa zasebnih osnovnih šol. V resnici ne gre za denar. Kot že poudarjeno, je financiranje zasebnih šol v Sloveniji nič drugega kot ideološko vprašanje. Prav zato zgodbe na to temo še zlepa ne bo konec”.
Navajam, da so starši otrok, ki obiskujejo zasebne osnovne šole, prepričani, da novi predpisi o financiranju teh šol kršijo njihove človeške pravice. Po novem bi država v celoti plačevala obvezni program na zasebnih osnovnih šolah, za njihov razširjeni program delovanja pa ne bi plačevala nič več. Tema je razdelila vladajočo koalicijo. O financiranju učnega programa zasebnih šol bosta v nadaljevanju razprav najbrž razpravljala Državni svet in Ustavno sodišče. Celoten zaplet bi sicer lahko neposredno rešilo Ustavno sodišče. Zapovedalo bi, kar je že storilo po ustanovitvi občine Ankaran, kako je potrebno odločbo o financiranju zasebnih osnovnih šol uresničiti. Dozdevno o takem ukrepu razprava v ustavnem sodišču že poteka.
Čedalje bolj aktualna in sporna tema v Sloveniji je nov zakon o medijih. Kot smo že poročali, je zakon pripravilo Ministrstvo za kulturo, z njim pa bi uvedli cenzuro, to je državno nadzorstvo o njihovem pisanju oziroma poročanju. V tedniku Demokracija so se na grožnje o cenzuri odzvali z napovedjo, da “se tiranski vladi ne bodo vdali in upognili. Leva oblast skupaj z nevladnimi organizacijami ne želi našega tednika le utišati, ampak ga hoče materialno uničiti. Njihovo izhodišče je, da je tudi en pravi desni, svoboden in opozicijski medij preveč. Čeprav je premier Marjan Šarec s pozivom državnim podjetjem, naj ne oglašujejo več v “nekaterih medijih”, na najbolj grob način zlorabil oblast, ni protestiral, torej se ni zganil nihče”. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež: Pogled na politično dogajanje na Slovenskem v poletnem času

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme