Vojna v Tigraju (in Ukrajini)

Ali je to res napredek?

Spomnimo, vojna v Tigraju, severni etiopski regiji, se je začela v začetku novembra 2020. Etiopski vojski, ki je napadla Tigraj, so se pridružile eritrejska in somalijska vojska, pa še enote iz drugih etiopskih regij. Vlada v Adis Abebi je sicer trdila, da gre za “law enforcement operation” in da hočejo le strmoglaviti regionalno vladajočo stranko TPLF (Tigray’s people liberation front), a se je kmalu izkazalo, da gre za genocid nad Tigrajci. Za to vojno so značilni izjemna brutalnost, ki vključuje namerno povzročeno lakoto in skupinska posilstva kot vojno orožje. Posiljenih je bilo več kot 100 tisoč žena in deklet. Tiste, ki so posilstvo preživele, zaradi humanitarne blokade niso mogle biti deležne medicinske pomoči ali psihološke podpore. Pomaga jim Women’s Association of Tigray, ki so ji na pomoč priskočile neprofitne organizacije, kot je norveška Women to Women. Zakaj se morajo vojne vedno odvijati na telesih žensk? Vojaki, ki so posiljevali Tigrajke, so žrtvam še namerno poškodovali rodila, vse pa pospremili s krutimi izjavami kot “da ne boš mogla nikoli več spraviti na svet nobenega tigrajskega otroka.”

Od junija 2021 je Tigraj pod popolno humanitarno blokado, ki jo je zaukazala vlada v Adis Abebi. Internet in telekomunikacije so blokirane že od začetka vojne in do podatkov o številu žrtev je težko priti. Strokovnjaki ocenjujejo, da je do junija 2021 od lakote umrlo kakih 200 tisoč ljudi, 100 tisoč jih je umrlo zaradi pomanjkanja zdravil in zdravstvene oskrbe, 100 tisoč pa je ustreljenih ali drugače ubitih. Zdaj pa je situacija zagotovo še bolj ekstremna. Skoraj milijon ljudi živi na robu lakote. Se ponavlja čas velike lakote, ko je v Tigraju v 80. letih prejšnjega stoletja umrlo milijon ljudi  zaradi pomanjkanja hrane? Svet bi vendar moral biti nad tem šokiran! Tigrajci v iskanju hrane zdaj zapuščajo svoje domove. V mesta se ne morejo zateči, saj je tam še huje kot po vaseh. Da bi preživeli, se zatekajo v sosednjo amharsko regijo, kjer pa so vedno v nevarnosti, saj jih Amharci sovražijo. Žal se je pojavila tudi trgovina z ljudmi. 

Otroci v Tigraju bi radi hodili v šolo, te pa so uničene. Nikoli se ne počutijo varne, saj jih je strah napadov z droni in letali. Več kot 90 % zdravstvenih ustanov je uničenih. Bolniki umirajo, ker ni zdravil. Ljudje so že skoraj eno leto brez plač. Iščejo pomoč, pa ne morejo priti do nje. Družine ne morejo zaščititi svojih otrok, ki umirajo od lakote. Banke so zaprte. Tudi kdor ima denar na računu, ga ne bi mogel dvigniti, saj so banke izropali etiopski vojaki. Električna napeljava je blokirana. Bencina ni. Polja niso obdelana kot običajno, gnojil ni. Inflacija je ogromna, cene hrane so šle v nebo.

Mednarodna skupnost je hitro zavzela strogo stališče nasprotovanja do ruskega napada na Ukrajino. Tako Ukrajina kot Tigraj sta žrtev vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu. Zakaj ne ukrepa podobno tudi, ko gre za Tigraj?  Ruski znanstveniki so vojno v Ukrajini obsodili. Žal tega niso storili etiopski znanstveniki, ko se je začela vojna v Tigraju. Etiopske akademske ustanove vojno podpirajo. Tudi nekatere ruske univerze podpirajo Putina. Zahodni svet zavrača sodelovanje ruskih športnikov na športnih tekmovanjih, pa tudi sodelovanje z ruskimi univerzami, ki zagovarjajo Putinovo invazijo. Lahko bi tako ravnali tudi v odnosu do etiopskih univerz, ki podpirajo vojno v Tigraju.

Tigrajska katoliška Cerkev kliče k mirovnim pogajanjem. Tudi papež Frančišek je že večkrat obsodil vojno v Tigraju in zdaj tudi to v Ukrajini. Medtem ko ruski pravoslavni patriarh napad na Ukrajino blagoslavlja, se etiopski premier Abiy Ahmed Ali  namesto s člani svojega kabineta vsakodnevno posvetuje z diakonom pravoslavne binkoštne Cerkve, ki Tigrajce enači s hudičem in poziva k uničenju sovražnika. V katerem stoletju pravzaprav živimo? Nekateri si privoščijo izlet na Luno, drugi umirajo od lakote. Je to res napredek?

Po različnih virih povzela Š.P.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme