Intervju

Visoko nad oblaki

Visoko nad oblaki

Piše Tadej Pahor: POGOVOR / Erik Proderutti

Vsi sanjamo in si želimo, da bi se nam sanje uresničile. Včasih ostanejo le želje, ki jih skrito nosimo v sebi, včasih pa se nam lahko celo uresničijo. Goričan Erik Proderutti je takoj razumel, da njegove sanje ne bodo ostale le skrite želje, temveč bodo postale celo delo.
Erik se je rodil v Gorici pred 27 leti. Obiskoval je bodisi osnovno šolo s slovenskim učnim jezikom bodisi srednjo, nato se je vpisal na višjo srednjo šolo v Vidmu, smer turizem. Po maturi se je preselil v Bologno, kjer je obiskoval fakulteto za kmetijstvo.

Po treh letih je prejel diplomo in nadaljeval magistrski študij, a ga ni končal, ker se je ob koncu četrtega letnika odločil, da se bo udeležil tečajev za pilote.
Kdaj ti je bilo jasno, da boš postal pilot?
Da bom postal pilot, mi je bilo jasno, šele ko je banka odobrila posojilo, s katerim sem si lahko plačal šolo za pilote. To je anekdota, ki jo rad povem, ko me ljudje sprašujejo po tem. Po pravici povedano, sem si že od mladih nog želel postati pilot: ko sem bil še otrok, sem večkrat spraševal starše, naj me peljejo na letališče, da bi si ogledoval, kako letala vzletajo in pristajajo.
Dokončno sem se odločil, da bom zapustil študije na univerzi in sledil lekcijam na akademiji za pilote, ko sem bil nekoč na počitnicah v Atenah in sem se udeležil ogleda starega letališča, ki so ga uporabljali med Olimpijskimi igrami. Na progi je bilo nekaj letal na ogled. Ko sem se jim približal, sem se počutil kot otrok v trgovini igrač. Med temi letali je bil tudi znameniti Boeing 747; v tistem trenutku sem se prepričal, da bom tudi jaz pilotiral tako letalo.
Ko sem se vrnil domov s počitnic, sem začel iskati način, kako postati pilot.
Kakšne lastnosti oziroma vrline mora imeti pilot?
Prepričan sem, da je moje delo prav tako kot vsa druga dela, ki imajo pozitivne in negativne plati, zato ni treba imeti kakih posebnih vrlin. Seveda moraš vložiti veliko truda, nameniti veliko časa študiju, moraš vedeti, da se boš moral, dokler se ne upokojiš, vedno izpopolnjevati. Nekatere pomembne lastnosti, ki so ti gotovo v prid za ta študij in to delo, so radovednost, vztrajnost, natančnost… Moraš biti pripravljen sprejeti drugačna mnenja, opazke in nasvete. Dobro je, da obvladaš nekaj matematike, vsaj nekaj bistvenega, sicer tudi sam nisem bil nikoli odličen matematik. Če vam je kdaj kdo rekel, da pilot ne sme nositi očal, da mora biti izreden matematik, da mora poznati astronomijo in razne znanstvene vede, sploh ni res. Kot sem že povedal, je treba študirati in se zelo truditi, toda sploh ni nemogoče. Najpomembnejše pa je, da si zelo potrpežljiv in da zelo zaupaš vase.
Kje in kdaj si začel prvič leteti?
Prvič sem vzletel prav z letališča v Ronkah pred dvema letoma jeseni. Nekaj mesecev pozneje sem se preselil v Atene, kjer sem nadaljeval študij na akademiji za pilote. Začel sem leteti na majhnih letališčih in zdaj že letim po vseh največjih grških letališčih. Tudi najmanjše letališče je lahko dobra odskočna deska za to delo, dovolj je, da imaš letalo, dobrega inštruktorja in veliko potrpežljivosti.
Katera čustva ti vzbuja letenje?
Moram priznati, da imam precej “razdvojena” čustva pri tem delu. Recimo, da me izredno moti, ko sem doma in vem, da se moram naslednji dan zbuditi ob dveh zjutraj in biti na letališču ob treh, da vzletim s prvim letom tistega dne. Ko pa sem na letalu preko 10.000 metrov visoko in vidim, kako vzhaja sonce, se vsi negativni občutki takoj spremenijo, ker so ti trenutki nekaj enkratnega, čudovitega; podobno se dogaja tudi zvečer, ko sonce zahaja. Včasih med letenjem naletim na take razglede in doživim taka čustva, da se jih ne da opisati.
Lahko si ogledaš slike, a biti tam je čisto nekaj drugega: daje ti občutek, da lahko narediš nekaj, česar drugi ne morejo. Včasih celo med poletom doživljam različna čustva. Ko letim, čutim, da imam veliko odgovornost, in tega se po navadi zaveš, ko vidiš potnike, ki stopajo v letalo ali ga zapuščajo.
V glavnem prevladujejo pozitivna čustva, četudi se včasih moram zbuditi ob dveh zjutraj ali iti spat ob šestih zjutraj. Vsak dan mi daje novo moč, da stopim na letalo poln energij.
Kaj predpostavlja leteti z letalsko družbo z nizkimi stroški?
Začel bi s predpostavko, da nihče ne ve, s katero družbo letim; lahko pa priznam, da je ta low cost družba, ki se zelo hitro razvija in je zelo prisotna v Italiji. Na vsak način so po mojem mnenju vse letalske družbe enake. Pomembno je, da, ko letiš, veš, da ne letiš za družbo, ampak za ljudi, ki ti zaupajo svoje življenje. Včasih si počaščen, včasih te delo lahko teži kot težko breme. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

 

12.07.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!