Slovenija

Vilo Rafut pri Novi Gorici nameravajo prodati na dražbi

Vilo Rafut pri Novi Gorici nameravajo prodati na dražbi

Že od l. 2003 sameva in propada

Lastnik vile Rafut oziroma Laščakove vile pri Novi Gorici, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, se je odločilo za njeno prodajo na javni dražbi. Potrebna je namreč temeljite obnove v vrednosti okoli štiri milijone evrov, a niti pristojno ministrstvo niti novogoriška občina, ki bi jo lahko brezplačno pridobila, nimata sredstev za to.
Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so poleti ocenili, da so izčrpane vse druge možnosti, zato bodo vilo, če se ne bo v vmesnem času pokazala za boljšo še kakšna druga možnost, poskušali prodati, so za STA pojasnili na ministrstvu.
O tem so se, kot so dodali, predhodno posvetovali z Zavodom RS za varstvo narave, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in ministrstvom za kulturo ter oddali evidenčno naročilo za pripravo poročila o ocenjeni vrednosti nepremičnin.
Ministrstvo bo zdaj pripravilo besedilo javne dražbe in ga uskladilo z vsemi navedenimi ustanovami, pa tudi z Mestno občino Nova Gorica. Ta je namreč poleg države solastnica dela parka okrog vile, ki je tako kot stavba neprecenljive vrednosti in zato zaščiten.
Ministrstvo je občino zaprosilo, da predloži oz. dopolni dokumentacijo za ureditev parka. To je namreč pogoj za podajanje informacij potencialnim kupcem oz. za pripravo javne dražbe. Kupec mora vedeti, kakšne pravice bi imel v parku, kje lahko dostopa, koliko ga lahko uporablja za lastne potrebe, kakšna je odprtost parka in podobno.
Hkrati je ministrstvo novogoriško občino obvestilo, da je vse do objave javne dražbe pripravljeno postopek prekiniti, če bi občina izkazala interes. Ministrstvo namreč podpira prenos lastninske pravice vile Rafut na Mestno občino Nova Gorica, so pojasnili.
Novogoriški župan Matej Arčon je sicer že poleti dejal, da si je občina že z obnovo gradu Rihemberk naložila veliko breme ter da si ne more privoščiti še enega podobnega. Morebitnemu kupcu pa da so pod določenimi pogoji pripravljeni oddati občinski del parka v okolici vile. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

01.12.2017

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!