Veter v jadra za Jano!

Piše: APE Fotografije: damj@n

Opčine / Srečanje z jadralko Jano Germani

V petek, 17. maja 2024, je v dvorani Zadružne kraške banke Trst Gorica na Opčinah potekalo srečanje z jadralko Jano Germani, ki bo konec julija nastopila na olimpijskih igrah v Parizu skupaj s sojadralko Giorgio Bertuzzi. Srečanje so priredili Tržaški pomorski klub Sirena, kjer je Jana tudi doma, ZKB Trst Gorica in Združenje slovenskih športnih društev v Italiji. Prijeten in sproščen pogovor, ki je sicer potekal malo v slovenščini malo v italijanščini, je vodil Evgen Ban.

Medtem ko so si na velikem ekranu prisotni ogledovali fotografije iz Janinih otroèkih let in z njenih tekmovanj je jadralka razlagala, kako je vzljubila jadranje. “Prve korake sem nekako opravila na jadrnici svojih staršev.” Že pri šestih letih je začela jadrati v prvenstvu za optimiste. “Leta 2013 sem prvič videla barko 49er FX na svetovnem prvenstvu na Gardskem jezeru. Takrat sem razumela in se odločila, da bom prej ali slej gotovo tekmovala v prvenstvu v razredu 49er FX in da bo to moja pot,” je poudarila. Pritegnili so jo hitrost barke, dejstvo, da dejansko visiš na trapezu, in da je barka zelo akrobatska. Poskusila je tudi tekmovati na prvenstvu v razredu 420, kjer pa je treba nastopati v dvojni posadki. “Ko prestopiš iz prvenstva za optimiste, kjer si sam, v prvenstvo 420, kjer si v dveh, je stvar malo posebna in težavna. Razumeš, da si pač ekipa, da se moraš z drugo osebo ujeti in skupaj delati čim boljše. Vsak mora svojo nalogo opraviti na najboljši način in skušati narediti čim manj napak.” Vsak ima tudi svojo vlogo: Jana je takoj vedela, da bo njena vloga krmariti, čeprav je poskusila tudi kot flokistka. “Odnos s sojadralko je res poseben, pravijo, da si kot poročen,” je dejala z nasmehom. V svoji karieri je Sirenina jadralka nastopala tako za Slovenijo kot za Italijo. Zbranim je pojasnila, da je to storila iz praktičnih razlogov. S trenerjem je trenirala v Sloveniji, po noni je dobila tudi slovensko državljanstvo. V italijanskem prvenstvu pa nastopa več tekmovalcev in je federacija bolj napredna od slovenske. Ko je nastopala v razredu 420, je veliko potovala in trenirala po Italiji. Spregovorila je tudi o ostalih sojadralkah, s katerimi je jadrala v tem času, nazadnje pa predstavila Giorgio Bertuzzi, s katero bo doživela krstni nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu pod okriljem italijanske reprezentance.

Na dogodku so Jani čestitali in ji voščili vso srečo tudi predsednik ZKB Trst Gorica Adriano Kovačič, predsednik ZSŠDI Joži Peterlin, predsednik TPK Sirena Igor Filipčič, tržaški konzul Gregor Šuc, Martin Lissiach v imenu SKGZ ter Adriano Filippi, predsednik FIV XIII zona.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme