Veselo predbožično vzdušje

Piše: DP

ŠTANDREŽ Praznik miru in prijateljstva

Na četrto adventno nedeljo, ko smo na adventnem venčku prižgali zadnjo svečko, je bil v zgodnjih popoldanskih urah v Štandrežu doživet Praznik miru in prijateljstva. Že veliko let ga prireja združenje sKultura2001 ob sodelovanju domačega vrtca in osnovne šole. Šolarji so izvedli celoten program. Pri prireditvi je soudeležena vsa vaška skupnost in vse ustanove, organizacije in društva. Praznik je potekal na stopnišču štandreške cerkve, ki so ga zasedli vsi otroci domačega vrtca Pika Nogavička in učenci OŠ Fran Erjavec. Najprej je prisotne nagovoril Matej Klanjšček, ki je poudaril, kar je najpomembnejše na svetu, še zlasti ob prihajajočih božičnih praznikih: prijateljstvo, mir, sožitje, spoštovanje, vzajemnost, strpnost in pomoč drug drugemu. Kot starši in člani skupnosti se moramo zavedati odgovornosti, ki jo nosimo. Živeti moramo v skladu s temi vrednotami in jih posredovati odraščajočim, bližnjim in vsej družbi. Zato naj se vsi zamislimo, kaj je prijateljstvo in mir, ki ga v tem času zelo pogrešamo.

V ospredje so nato stopili najmlajši iz vrtca in pogumno zapeli nekaj božičnih pesmi. Sledili so jim osnovnošolci, ki so s pesmijo in recitacijami ustvarili pravo božično vzdušje in poželi zaslužen aplavz številnih prisotnih, seveda predvsem staršev in nonotov. Lepo petje je na harmonij spremljala učiteljica Martina Hlede. Poseben čar je ustvarila skupina osnovnošolcev, ki so zaigrali na flavte, harmoniko in kitaro.

Program se je končal z besedami  predsednika sKulture2001 Marjana Breščaka, ki je vsem voščil blagoslovljene božične praznike in srečno ter zdravo novo leto. Še prej se je zahvalil vzgojiteljicam in učiteljicam, ki so pripravile otroke in učence za tako lep in doživet nastop. Spomnil je, da bodo osnovnošolci v torek, 20. decembra, obiskali skoraj petdeset najstarejših vaščanov. Podarili jim bodo simboličen dar in jih razveselili z lepimi božičnimi napevi. Na štefanovo pa je na programu tradicionalna dobrodelna baklada, ki jo prirejajo Štandrežci in Vrtojbenci; srečali se bodo na nekdanjem mejnem prehodu. V Štandrežu se bo pohod začel na trgu pred cerkvijo. Baklada se bo končala v Jeremitišču, kjer se bodo prilegli kuhano vino, čaj, pecivo in klobase.

Tudi na ploščadi pred cerkvijo so se lahko prisotni ogreli ob topli pijači in slaščicah.

Prostovoljni prispevki so namenjeni dekanijski Karitas v Štandrežu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme