Vesela pomlad v družbi evropskih zborov

Piše: UP Fotografije: Janez Eržen

Koncert na festivalu Europa cantat

V Ljubljani in na spletu trenutno poteka festival Europa cantat. Kljub temu da se življenje v določenih vidikih vrača v normalo, je seveda izvedba takega festivala v prvotni obliki nemogoča, zato so morali organizatorji iz Slovenije večino dogodkov preseliti na splet. Festivala bi se v normalnih pogojih udeležilo več tisoč pevcev z vsega sveta, med temi tudi veliko pevskih sestavov Slovencev iz Italije, a večini je pandemija prekrižala načrte. Ene izmed teh, ki so se prilagodile novim razmeram, so bile pevke Vokalne pevske skupine Vesela pomlad z Opčin, ki so v okviru koncertov na festivalu Europa cantat zapele v čast 30-letnici samostojnosti Slovenijie na koncertu z naslovom Zapojmo Sloveniji. Organizatorjem je tudi vreme ponagajalo, tako da je koncert, ki bi se moral odvijati na prostem, na Novem trgu, dobil streho nad glavo v Slovenski filharmoniji.

Koncert je potekal v dveh delih: zjutraj so nastopali samo slovenski zbori, popoldanski program pa so izoblikovali zbori iz vse Evrope, med temi je bilo več nacionalnih mladinskih zborov. Koncert je odprl Eurochoir z dirigentoma Bernie Sherlock in Yuvalom Weinbergom, sledil je nastop vokalne skupine Cantate domino iz Kočevja, ki jo vodi Franc Štefanič. Na koncertu sta zapela tudi Avstrijski nacionalni mladinski zbor z dirigentom Florianom Maierlom ter Društvo ŽPZ Tonja pod vodstvom Eve Mori. Zamejske barve so zastopala dekleta iz Vokalne pevske skupine Vesela pomlad, ki so pela v združenem zboru s skupino Segno iz Vipave pod vodstvom Mete Praček. Dekleta so pela ob klavirski in kitarski spremljavi Simona Prašnikarja ter violinski spremljavi dirigentke same. Na koncertu sta se predstavila tudi Katalonski nacionalni mladinski zbor pod vodstvom Pereja Lluísa Biosce in Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Damijana Močnika.

Koncert je z bisom sklenil še prav poseben sestav, in sicer 1/3 velikega basovskega zbora iz Slovenije, ki je za to priložnost krstno izvedel skladbo Oda basom pod vodstvom Stojana Kureta. Skladbo je ob svetovnem dnevu basov, 30. marca, napisal slovenski skladatelj Andrej Makor, z njo so tudi začeli “skupno petje”, saj se jim je na koncu na odru pridružil še dirigent Jan Schumacher iz Nemčije, z njimi pa je Odo basom zapela celotna dvorana (vsak v svojem glasovnem registru). Kot omenjeno, se je koncert zaključil s skupnim petjem, pri katerem je Jan Schumacher vodil pesmi v tujih jezikih, Rahela Durič pa je poskrbela, da so tudi tuji zbori in gostje spoznali nekaj pesmi iz slovenske zakladnice, kot so Oj, Triglav, Dan ljubezni in Poletna noč.

Koncert Zapojmo Sloveniji so v živo predvajali tudi na Facebook strani Europa cantat, kjer si ga je še vedno mogoče ogledati.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme