Vesel konec sezone za avto-moto navdušence

Piše: Tamara Mizerit Fotografije: Tamara Mizerit

16. Rally Idrija

Po mestnih ulicah Idrije in v njeni okolici je bilo 11. in 12. novembra zopet veselo za avto-moto navdušence, kajti pravkar se je sklenil 16. Rally Idrija, tudi zadnji v dirkalni sezoni in za slovensko prvenstvo. Po šestih letih prevlade Roka Turka je letošnji prvak v skupni konkurenci že po predzadnjem reliju Soča sredi oktobra postal Marko Grossi (Hyundai i20 R5).

Po enajstih letih se je superspecial ponovno vrnil v Idrijo in mikavno sobotno popoldne v centru Idrije se je pričelo s prvo hitrostno preizkušnjo (HP), ki je obiskovalce navdušila in seveda ponudila precej atraktivnih voženj. Na vrh sta se povzpela domačina Rok Turk in Blanka Kacin (Hyundai i20 rally2), ki sta prve kilometre izpeljala na vso moč. Za njima sta dobre tri sekunde zaostala člana našega goriškega kluba Scuderia Gorizia Corse Federico Laurencich in Alberto Mlakar (Škoda Fabia rally2) ter nazadnje Marko Grossi in Tara Berlot (Hyundai i20 R5) in avstrijska posadka Baumschlager-Winklhofer (Škoda Fabia RS rally2). Med temi štirimi posadkami se je bil boj do zadnjega kilometra v nedeljo, ko se je pričel zahtevnejši del tekmovanja – osem hitrostnih preizkušenj s skupno prevoženimi 90 kilometri: HP Zadlog in HP Jelični Vrh po trikrat ter HP Ledine dvakrat.

Servisna cona na parkirišču Barbara je privabila, kot vedno, veliko navdušencev tega športa, ki so si ob lepem in toplem sobotnem vremenu ogledali delo mehanikov ekip ter se s piloti fotografirali in jim namenili kako spodbudno besedo. Prijavljenih posadk je bilo čez 80, med temi so se iz goriškega kluba Scuderia Gorizia Corse prijavile posadke Laurencich-Mlakar (Škoda Fabia rally2), Terpin-Comar (Clio RS), Grendene-Ziani (Opel Astra) in Di Lorenzo-Lamanda (Suzuki Swift).

Nedeljsko dogajanje je na cestah v okolici Idrije bilo kar napeto, malce zaradi goste megle, v katero smo se na vse zjutraj zbudili, ter zaradi mokrega in spolzkega cestišča, kajti tudi ploh ni manjkalo, zato je marsikatera posadka predčasno zapustila boj, od teh tudi dve iz našega kluba, zaradi okvare na dirkalnikih in tehničnih težav. Ni manjkalo niti prebitih gum in zdrsov s cestišča.

Cilj relija je na Mestnem trgu pričakal naslednje tekmovalce, in sicer na prvem mestu posadko Turk-Kacin, nato po vrsti Grossi-Berlot, Baumschlager-Winklhofer ter na četrtem mestu posadko Laurencich-Mlakar.

Letošnjo reli sezono smo zaključili v Idriji, ki ni znana le po okusnih žlikrofih in krasno izdelanih čipkah, temveč slovi tudi po avtomobilskih dirkah, ki privabilo vedno veliko navdušencev, prijateljev in navijačev.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme