Verski tisk danes

Še do pred nekaj leti smo imeli v mesecu januarju tudi v naši sredini niz pobud v okviru tako imenovanega meseca verskega tiska.
Bili so drugi časi, bo marsikdo takoj rekel, kar je seveda res. Predvsem je bilo v naši sredini veliko več duhovnikov, ki so v prvi vrsti skrbeli, da je šel verski tisk med ljudi, pobirali so naročnine, prispevke, širili in delili verski tisk, če že raznih drugih imenitnih in prizadevnih laikov ne omenim. Danes podobnih duhovnikov skorajda ni več, tudi pri nas ne. Zraven dodajmo še digitalno revolucijo, globalizacijo, predvsem pa svetovni splet, saj je prav internet s svetovnim spletom tisti, ki najbolj spreminja današnjo medijsko podobo, pravzaprav celotno razvito družbo, tudi nas, predvsem pa uničuje tiskane medije.
Brez dlake na jeziku in nepotrebnega skrivanja lahko povemo, da novih mladih naročnic in naročnikov na naš Novi glas skorajda nimamo; kot jih nimamo mi, jih nimajo niti drugi. Če vam govorijo nasprotno, vam lažejo. Mi ne lažemo. Nismo in ne bomo. Vedno smo se predstavljali s čistimi številkami, ki so majhne, a stvarne, vedno smo govorili, da smo odraz manjšine v manjšini, a vedno smo tudi ostali zvesti slovenstvu, demokraciji, svobodoljubju in krščanstvu.
Tiskani svet danes (p) ostaja domena starejših ljudi, prav je, da smo jim zvesti, a istočasno moramo biti prisotni tudi na spletu, kot smo, sicer v okrnjeni in ne dovolj dobri obliki, a smo.
Večkrat smo vam v minulem letu pisali o udejanjanju novega italijanskega zakona o medijih, bali smo se, da bo sedanja vlada rezala vse denarne prispevke tiskanim medijem, tudi manjšinskim. Kot ste slišali, so za nas, za Novi glas, v Rimu odločili, da bomo, podobno kot drugi italijanski katoliški tedniki, še tri leta prejemali skromno državno finančno podporo, nato je ne bo več. In tudi tokrat se je v naši narodni skupnosti pokazalo, da se moramo za solidarnost boriti vsi, ko gre za potrebe nekaterih, takoj pa vse utihne, ko jo je treba drugim izkazati. Po načelu, da problemov v narodni manjšini ni, ko je tvoj rešen. Žal.
Ker smo teh sprenevedanj siti, zares do grla siti, bomo samo zapisali, da se je zdajšnja vlada znesla nad katoliškimi tiskanimi mediji predvsem zato, ker so jim trn v peti že s tem, da obstajajo. Namesto da bi izpostavljali njihovo vrednost, ker so odraz krajevnih stvarnosti, v našem primeru dela slovenske narodne manjšine, se jih napada, skuša onemogočiti izhajanje.
Seveda bomo vztrajali tudi v prihodnje. Veliko smo dolžni vam, drage naročnice in naročniki, ker ste nam zveste in zvesti. Hvala!
Povabite še koga, naj se naroči na vaš in naš Novi glas. Skupaj bomo močnejši.
Novi glas bo tudi v prihodnje ostal v službi vam, drage naročnice in naročniki!

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme