“Vera, filozofija življenja”

Sasha Trettenero je 18-letni dijak klasičnega liceja Trubar v Gorici. Rodil se je v Milanu, a ko je imel štiri leta, se je njegova družina preselila v Gorico. Dve leti osnovne šole je obiskoval v Kanadi. Zrasel je v neverni družini: oče antiklerikalec, mati pa ateistka. Kljub temu pa je pri šestnajstih letih našel svojo pot v krščanski veri.
Bi lahko bralcem najprej predstavil svojo dosedanjo duhovno izkušnjo?
S katoliško vero sem se prvič konkretno srečal junija 2019, ko sem pri goriški nadškofiji zaprosil za stike. Pod svoje okrilje me je vzel duhovnik Flavio Zanetti. Potem sem spoznal še katehumena iz Gorice, s katerim sva skupaj začela isto pot. S pomočjo duhovnikov Nicole Bana in Daria Franca, ki sta naju postopoma uvajala v svet katekizma, sva začela hoditi redno k maši in se učiti krščanske etike in morale. Uradno so me v knjigo katehumenov vpisali 1. decembra 2019. Počasi sem torej postajal del te večje družine. Pred karanteno sem imel tudi iniciacijski obred z vsemi duhovniki in goriškim škofom. Za botra sem si izbral svojega prijatelj Daniela. Zdaj pa čakam še samo na krst.
Kako si se počutil, ko si prvič vstopil v katoliško skupnost?
Že od vsega začetka sem se počutil popolnoma sprejetega in vključenega v skupnost. Imel sem tak občutek, kakor da sem se na neki način vrnil domov. Vključitev je bila zame vrnitev. Prav zaradi tega sem zelo hvaležen vsem župnikom, ki me vsak dan spremljajo in mi pomagajo.
Kateri je bil povod za to odločitev oz. spremembo?
Mislim, da je na mojo spreobrnitev precej vplivala mamina smrt pred petimi leti. Ta dogodek je v meni pustil globoko praznino, ki si je na začetku nisem priznaval. Potem sem to začel sprejemati kot dejstvo. Začel sem iskati nekaj, karkoli, s čimer bi to veliko, globoko praznino zapolnil. Še danes pa imam pri tem težave. V veri sem našel luč prav zaradi njene dogmatske narave. Vera je zame filozofija življenja, ki mi daje temelje, da lahko postanem dober človek. To je tisto, kar me najbolj privlačuje k spoznavanju krščanske religije.
Kdaj si razumel, da bi bila vera lahko možna rešitev?
To sem razumel v šoli, ko smo pri pouku filozofije, v drugem liceju, začeli obravnavati krščanske filozofe srednjega veka. Profesor me je uvedel v zame nov svet, ki me je privlačil. Potem pa sem se za to začel zanimati tudi sam.
Imaš kakšnega duhovnega vzornika?
Že od začetka sem našel pri sv. Avguštinu sorodno figuro. Tudi on je svojo duhovno plat spoznal, ko je bil že odrasel. Njegova mati Monika je bila globoko verna in si je želela, da bi bil tak tudi on. Sv. Avguštin je bil vedno željan novega znanja in iskal je resnico. Vedel je, da mu nekaj manjka, pa čeprav je na videz imel vse. Rad je poslušal govore sv. Ambroža in ob teh tudi spoznal krščanske ideale. Popolnoma je spremenil svoje življenje, spoznal napake, ki jih je naredil v preteklosti, in se poboljšal.
Aprila bi moral biti krščen, a je vse odpadlo zaradi koronavirusa. Kako bodo zdaj potekale priprave na obred?
Domnevam, da mi bodo zakrament sv. krsta podelili kar letos bolj zasebno. Obred bo veljal kot krst, obhajilo in birma. Tradicionalno katehumene krstijo na velikonočno vigilijo, a tega letos ni bilo mogoče opraviti. Kljub temu sem zelo vesel in neučakan, saj krst zame predstavlja začetek novega življenja. Vso teorijo bom moral potem tudi praktično uporabljati: moj cilj je postati dobra oseba z vseh vidikov. Vem, da je to mogoče in da je to zame prava pot.
Kako pa nameravaš nadaljevati študij?
Obravnavanje teologije pri pouku filozofije mi je dalo obširno bazo in veliko željo po spoznavanju teološkega sveta. Odločil sem se, da bom študije nadaljeval na teološki fakulteti v Padovi. Mislim, da je to najprimernejša univerza, ki bo zadostila mojemu zanimanju in globljemu iskanju resnice. Pot je še dolga, a sem zelo motiviran in radoveden. Dvomim, da bom po končanem študiju dobil vse odgovore na svoja vprašanja, a prepričan sem, da bom dosegel višjo raven poznavanja in razumevanja krščanskih dogem. Po končanem študiju bom imel več možnosti, a nič ni še določenega. Sledil bom srcu.
Katarina Visintin

Preberi tudi

Živeti v Bogu in iz Boga

Kristjani in družba

Božično obdobje z glasbo

Tržaška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme