Velikonočna misel goriškega nadškofa Redaellija

V čudovitem bavarskem mestu Würzburg je cerkev, v katerih v stranski kapeli visi prav posebno razpelo iz 14. stoletja, piše goriški nadškof msgr. Carlo Roberto Maria Redaelli v svojem letošnjem velikonočnem voščilu. Kristus nima rok, pribitih na prečni krak križa, ampak ima roke prekrižane pred seboj, kot bi želel koga objeti. Upodobitev se verjetno navdihuje v mističnem dogodku iz življenja sv. Bernarda, ki ga Križani objame.

Očividec je zapisal, da je poznal redovnika, ki je videl sv. Bernarda v molitvi pred oltarjem. “Pred njim se je pojavil Križani na razpelu, ki je bilo zabito v tla. Sveti Bernard je Križanega objel z veliko predanostjo; Kristus sam je nato snel roke s križa in zdelo se je, da je svojega služabnika Bernarda objel in stisnil k prsim”.

Dogodek je uprizorilo več umetnikov, prav tako kot podobno izkušnjo sv. Frančiška. Za würzburško razpelo obstaja tudi legenda. Neki tat, morda vojak, je v času tridesetletne vojne (1618-1648) v tisti cerkvi ponoči poskusil ukrasti čudovito zlato korono na Križanem. Gospod pa je snel roke s križa, se nagnil naprej, objel tatu in ga stisnil k svojim prsim. Le cerkovnik ga je naslednje jutro uspel osvoboditi objema. Lahko bi ugovorili: “svetnike”, kot sta Bernard ali Frančišek, ali “tatove”, kot je bil vojak, vse nas Križani objame.

Danes potrebujemo ta objem, še piše msgr. Redaelli. Potrebujemo ga v času te pandemije, ki se zdi, da nima konca. Res je, da letos, z razliko od prejšnjega leta, lahko praznujemo veliki teden in Veliko noč kljub številnim razumljivim omejitvam. Toda pred 12 meseci smo vsi upali, da se bo vse kmalu končalo. Tako ni bilo. Veliko ljudi je zbolelo, veliko jih je umrlo in vsi smo zaskrbljeni. Potrebujemo tolažbo, ki bi nam vlila pogum in upanje. Ne varljive tolažbe, ampak pristno, resnično. Križani nas ne zavaja. On na križu nam govori o tem, kako hudo je zlo, o teži trpljenje, o strahu pred smrtjo, o globinah greha. Da, tudi greha. Greh obstaja in v tem trenutku je greh zaprtost vase, to, da ne zaupamo Gospodu, da se skušamo egoistično rešiti sami. Samo Križani nam lahko da pravo tolažbo. Kdor visi na križu, nas ne more prevarati; ne more nam pripovedovati pravljic, kdor je na tem, da izdihne. Zato je objem Križanega edini, ki naas lahko reši. In ni pomembno, če smo svetniki ali tatovi, verni ali neverni, močni ali šibki, pogumni ali boječi. Pomembno je, da na stisne k Sebi. Tedaj bo vse drugačno.

“Buona Pasqua, Buine Pasche, vesela Velika noč!”

Goriški nadškof msgr. Carlo Roberto Maria Redaelli

Preberi tudi

Veliki petek 2021

Kristjani in družba

Veliki petek 2021

02.04.2021
Umrl je upokojeni koprski škof Metod Pirih

Kristjani in družba

Velika noč Gospodovega vstajenja 2021

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme