Slovenija

Veliko županov izvoljenih, ostale pa čaka drugi krog volitev

Veliko županov izvoljenih, ostale pa čaka drugi krog volitev

Piše Marijan Drobež / Lokalnih volitev se je udeležilo okoli 40 odstotkov upravičencev

V Sloveniji politične stranke in kandidati oziroma kandidatke za razne funkcije v občinah, vzdušje in rezultate nedeljskih lokalnih volitev sicer že ocenjujejo, vendar bo popolnejše mnenje in ocene o njih mogoče podati šele po drugem krogu volitev, v nedeljo, 2. decembra. V Sloveniji je skupaj 1,7 milijona volilnih upravičencev, v boj za naklonjenost volivcev pa se je podala množica 36.307 kandidatov oziroma kandidatk. Po večini gre za tiste, ki so že kdaj bili župani ali občinski svetniki in bi radi svoje izkušnje v lokalni samoupravi nadaljevali, pri nekaterih nemara tudi iz prikritih sebičnih razlogov. Pomenljivo je, da tudi tokrat v predvolilni kampanji niso omenjali pobud, da bi morali omejiti mandat županov, kvečjemu na dva mandata, torej naj bi upravljali občine skupaj 8 let. Zdaj so njihovi mandati časovno neomejeni. V Sloveniji imamo zato več t. i. večnih županov. K njim sodi tudi Franc Mužič, župan občine Brda, ki je bil preteklo nedeljo ponovno izvoljen in bo torej svoje županovanje nadaljeval.
V zelo prednostnem položaju je bil na letošnjih volitvah znova Zoran Janković, župan mestne občine Ljubljana. Že četrtič se je potegoval za to funkcijo in bil tudi izvoljen. Njegov protikandidat je bil dr. Anže Logar, sposoben, izkušen in moralno čist politik, iz Slovenske demokratske stranke. Toda ljubljanski volivci so zaradi nasprotovanja stranki Janeza Janše s svojim glasovanjem raje izkazali svoje predsodke, kot pa se opredelili za kandidata, ki bi lahko veliko napravil za slovensko glavno mesto. Ko so časnikarji Janeza Janšo, predsednika SDS, vprašali, kdo bi v Ljubljani sploh lahko premagal Zorana Jankovića, jim je odvrnil, “da bodo to lahko storili samo Ljubljančani na volitvah”. V povezavi s temi volitvami je aktualno mnenje o Zoranu Jankoviću, ki ga je v tedenskem magazinu Reporter podal Silvester Šurla, odgovorni urednik tega glasila. Prepričan je, “da Zoran Janković ni samo prvi šerif v Ljubljani, ampak je tudi tip politika, ki se ga očitno nobena stvar ne prime. Na prestolu bo toliko časa, kot bo sam hotel, s položaja pa ga bodo odnesli le z nogami naprej. Njegovo samoljubje sega do neba, ker mu baje nihče nič ne more. Zaščiten je še bolj od kočevskega medveda. Ljubljana je njegovo najlepše mesto, njegov fevd, kjer mu politični botri dovolijo, da se obnaša kot ‘bog in batina”. Njegovih podpornikov se afere in škandali ne dotaknejo in so Zoranu Jankoviću pripravljeni odpustiti čisto vse”.
Lokalnih volitev preteklo nedeljo se je udeležilo okoli 40 odstotkov volilnih upravičencev. Tudi župana mestnih občin Koper in Nova Gorica, Boris Popovič in Matej Arčon, nista prejela dovolj glasov za izvolitev. Zaradi tega se bosta za nadaljevanje svojega mandata potegovala v drugem krogu lokalnih volitev, ki bo v nedeljo, 2. decembra.

25.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!