Veliko trpljenja, veliko ljubezni

Piše: Kat

Rupa Predstavitev knjige Petra Verča in kresovanje

Tržačan Roman Pahor, rojen v Trstu 7. februarja 1903, je bil organizator slovenskega mladinskega gibanja na Tržaškem v času fašizma. Miroljubno, a odločno se je upiral fašistični raznarodovalni politiki, zaradi tega pa je moral večkrat v konfinacijo. Dvakrat so ga konfinirali na otok Ponza. Leta 1940 so ga poslali spet v konfinacijo v Istoni Marino (Chieti), nato je bil zaprt v koprskih zaporih, leta 1941 pa obsojen na Posebnem sodišču v Trstu na 12 let zapora. Poslali so ga na konfinacijo v San Giminiano, kjer je zbolel, po kapitulaciji Italije pa se je leta 1944 vrnil v Trst. Na skrivaj je vodil jugoslovanski Rdeči križ, večkrat je tvegal življenje zaradi svoje prizadevnosti za bližnjega. Umrl je v Izoli leta 1951, v 48. letu starosti.

O težkem in z grenkobami prežetem življenju Romana Pahorja je njegov vnuk, časnikar Peter Verč, napisal knjigo z naslovom Za vse, ne zase. Knjiga je doživela svojo prvo goriško predstavitev v četrtek, 23. junija, v Rupi. Ob tej priložnosti se je z avtorjem in njegovo teto, Sonjo Pahor, hčerko Romana Pahorja, pogovarjala Alenka Florenin. Po uvodnem pozdravu Alberta Kovica, predsednika PD Rupa-Peč, ki je dogodek organiziralo, je večer uvedel nastop MoPZ Štmaver pod vodstvom Nadje Kovic, zaključilo pa ga je tradicionalno svetoivansko kresovanje. Predstavitev knjige Petra Verča je bila vključena v program Junijskih večerov, ki so bili tudi letos na sporedu v občini Sovodnje ob Soči.

“Med branjem knjige pride do izraza podoba človeka, ki je bil tako ali drugače vedno preganjan,” je dejala Alenka Florenin, o spominih na svojega očeta pa je jasno in občuteno spregovorila Sonja Pahor: “Veliko spominov imam na očeta. Vsi so zelo žalostni, nekateri so kot pečat, ki ne izgine in ostane za vedno.”

Ko je bila gospa Sonja še zelo mlada, so imeli doma veliko hišnih preiskav, oče je kar izginil, dalj časa niso vedeli nič o njem. Gospa se spominja ječ, v katerih je bil zaprt. Spregovorila je o dnevu, ko ga je z mamo obiskala v tržaškem zaporu Coroneo: “Zidovi celice so bili prekriti z belimi ploščicami, v njej sta bila samo dva stola, zato me je oče vzel v naročje. Božal me je in ta spomin je v meni neizbrisan.” V ječi v Kopru je hčerka videla očeta v progasti zaporniški obleki, “bil je zelo žalosten”. Zelo dolgo in nevarno je bilo potovanje z vlakom v zapor San Giminiano, kjer je Roman Pahor hudo zbolel. “Zaporniška obleka mu je visela na telesu in meni se je zelo zasmilil.” Neverjento je, da so ga leta 1945 zaprli celo partizani – v tržaškem zaporu je bil v celici s fašisti, ki so ga nekaj let prej med zasliševanjem mučili. K sreči ga je bratranec rešil in partizani so se mu opravičili.

Oče in mama Romana Pahorja sta se rodila na Goriškem, zato je bil Peter Verč zelo vesel, da je lahko svojo knjigo predstavil tudi v Rupi. Avtor je dejal, da ko govorimo in pišemo o upornikih zoper fašizem, največkrat pozabljamo omeniti trpljenje družin, soprogov, otrok, še posebno pa staršev upornikov.

Edina oddolžitev Romanu Pahorju, človeku, ki je veliko pretrpel za slovenski narod, je bila do sedaj brošura, ki je izšla leta 1967, ob 15. letnici njegove smrti. S svojo knjigo, ki jo v glavnem sestavljajo Pahorjeva pisma, spomini gospe Sonje in arhivski dokumenti, je avtor želel, “da pridejo do izraza človeški občutki – veliko je trpljenja v tej knjigi, k sreči je tudi veliko ljubezni.” Leta 1941 je Roman Pahor v zaporu v Trstu čakal, da se začne proces, na katerem je bilo potem obsojenih 60 oseb, pet na smrtno kazen. Med tem čakanjem je napisal ganljivo pismo staršem, ki ga je Peter Verč vključil v svojo knjigo in na predstavitvi tudi prebral.

Avtor je razložil, da je knjigo napisal, ker se mu je zgodba njegovega nonota zdela zelo posebna, vredna, da pride v javnost. S prebiranjem takih knjig lahko bolje razumemo zgodovino, bolje zaznamo vse odtenke, ki jo sestavljajo, “življenje ni črno ali belo, ogromno je vmesnih polj.”

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme