Slovenija

Velike težave v zdravstvenem sektorju

Velike težave v zdravstvenem sektorju

Piše Marijan Drobež / Obsojanja namere o uzakonitvi evtanazije

Proslavljanje dveh velikih osebnosti našega naroda, zdaj tudi države, Ivana Cankarja in dr. Franceta Prešerna, je v simboličnem pogledu učinkovalo kot obliž revnim in razočaranim Slovencem. V obeh znamenitih slavljencih namreč vidijo in cenijo njune vizije, ki bi bile potrebne in bi bile uresničljive tudi v sedanjem času in razmerah. A nič od tega se ni zgodilo in nič velikega se ne dogaja.
V Sloveniji premier Marjan Šarec deluje v slogu populizma, ki zgolj obljublja novosti in izboljšave, s čimer se dobrika javnosti. Odstavlja tudi ministre, ko so se ti že zamerili volivcem, in po potrebi tudi udari po mizi. Ostro je napadel tudi Janeza Janšo. V tedenskem magazinu Reporter so na platnici zapisali, “da Marjan Šarec izigrava koalicijske partnerje, si podreja stranko Levica in mreži Novo Slovenijo, stranko krščanskih demokratov”. S tem omogoča, “da je vlada malo leva, malo desna, Janeza Janšo pa uporabljajo za strašilo”.
O preobrazbah (reformah) v državi, ki jih oblastniki že dolgo obljubljajo in so čedalje bolj potrebne, predsednik vlade najraje molči, čeprav je, denimo, zdravstveni sistem v razsulu. Pomanjkanje zdravnikov in njihova obremenjenost z nepotrebno administracijo pa tolikšna, da v ambulantah družinskih zdravnikov na Gorenjskem in ponekod na Dolenjskem ne sprejemajo več novih pacientov, čeprav imajo ti po zakonu pravico do javne zdravstvene oskrbe.
Zdaj je že očitno, da Marjan Šarec ne bo odstopil. Mandat predsednika vlade bo vsekakor poskušal opravljati do izteka zakonito določenega roka. Zatrjujejo, da se poizkuša v vseh pogledih poistovetiti z nekdanjim premierom in kasneje državnim poglavarjem, dr. Janezom Drnovškom. Dosegel je tudi to, da je vlada vsem zaposlenim v javnem sektorju povišala plače in druge prejemke, odobrila majhne denarne poviške pa tudi upokojencem in socialnim podpirancem, vendar morajo skoraj ves denar za poviške zagotoviti same družbe, podjetja in ustanove. Proračun zato ostaja neobremenjen, čeprav ima zaradi ugodne gospodarske rasti domnevno presežek. Zaradi omenjenih posegov in načina delitev stroškov za povišanje plač se je v Sloveniji začel val podražitev. Te so razvidne v komunalnih dejavnostih, javnem prometu, pa tudi v domovih za starejše ljudi. Draginja hitro narašča zlasti v Ljubljani, pravijo, da tudi zato, ker naj bi župan Zoran Janković porabil preveč denarja za kampanjo pred nedavnimi lokalnimi volitvami. Kmalu naj bi povišali prispevek za sofinanciranje javne RTV Slovenija. Dražje naj bi bilo tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje.
Po mnenju ustanoviteljice mnenjske agencije Mediana, Janje Božič Marolt, je predsednik vlade Marjan Šarec, spričo svojega obnašanja in ravnanja, postal za našo politiko tako pomemben, kot je za svetovno košarko pomemben Luka Dončič.
Zelo aktualna in pereča tema postaja namera vlade, da uzakoni evtanazijo, torej pospeševanje smrti z zdravniško pomočjo. Gre za bolnike z neozdravljivimi boleznimi. Pedagog Roman Globokar je v katoliškem tedniku Družina o evtanaziji objavil komentar in v njem poudaril: “Vprašanje evtanazije po mojem prepričanju ni v prvi vrsti versko vprašanje, čeprav ga velikokrat želijo tako predstaviti. Z uzakonitvijo evtanazije bi vsak neozdravljivo bolan človek dobil možnost predčasnega končanja življenja. Prepričan sem, da bi že sama možnost take izbire na marsikoga delovala kot prikrit pritisk, naj izbere to možnost. Ljudje si večinoma ne želimo biti v breme svojcem in si prav gotovo tudi ne želimo trpljenja. Ob možnosti bližnjice bi lahko marsikdo čutil, da se to od njega pričakuje. V tem smislu gre za zlorabo avtonomije vsakega človeka”.
Doktor medicine Alojz Uhan, tudi znan sodelavec javnih občil in avtor odmevnih stališč o najrazličnejših temah, o predlogu vladajočih za uvedbo evtanazije pravi: “Nehajmo govoriti o evtanaziji in se skrivati za nerazumevajočimi zdravniki, ampak izrecimo ustrezno ime. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

10.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!