Velika noč – Praznik življenja

Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst

Misel, da bodo tudi velikonočni prazniki minili brez običajne glasbene “opreme”, ki je tudi odraz splošnega čutenja neke skupnosti, je prepričala tržaško Zvezo cerkvenih pevskih zborov, da je uresničila nov spletni projekt, ki bo spremljal večere velikega tedna vse do Velike noči. Nastal je namreč cikel štirih kratkih srečanj pod skupnim naslovom Velika noč-Praznik življenja, ki bo na sporedu od 1. do 4. aprila, od četrtka do sobote, ob 20. uri, v nedeljo pa ob 12.00 na Youtube kanalu in Facebook strani ZCPZ.

V božičnem času je ZCPZ priredila “voščilni venček” z že obstoječimi posnetki zborovskih izvedb, januarja je posnela koncert solistov, ki je nastal za to priložnost v stolnici svetega Justa, za postni in velikonočni čas pa je bilo že v načrtu snemanje zborovskih nastopov v komornih zasedbah in z upoštevanjem varnostnih pravil, žal pa je prehod v oranžno in rdečo cono onemogočil realizacijo izvirnega načrta. Skupinsko petje je na seznamu tveganih dejavnosti, meditativna narava večerov, ki vodijo do velikonočnega praznika, pa je zelo primerna za instrumentalne solo izvedbe, zato je ZCPZ potrdila projekt v prirejeni obliki in z delno novimi vsebinami. Zaradi prepovedi so izvajalci priskočili na pomoč in so snemali doma (enoletna oddaljenost od odrov je mnoge izurila tudi v tehničnih spretnostih), z izjemo orgelskih točk, ki so nastale na koru openske cerkve. Profesorica Majda Cibic je sestavila štiri kratke priložnostne misli in je izbrala štiri duhovno navdihnjene pesmi Alberta Miklavca (ob 25-letnici njegove smrti), ki se bodo vsak večer prepletale z glasbo.

Program je sestavil Mirko Ferlan, glasbene točke pa so predlagali sami izvajalci kot osebno razmišljanje ali voščilo. Izbor skladb je raznolik, od Bacha in Buxtehudeja do slovenskih klasikov in ameriškega sodobnega avtorja. Organista Alenka Cergol in David Lenisa zastopata svet cerkvene glasbe, ki ga pri ZCPZ poleg pevcev sestavljajo z izjemno pomembno vlogo tudi organisti in pritrkovalci. “Gostujoči” umetniki projekta pa so violončelistka Irene Ferro Casagrande, kitarist Janoš Jurinčič in flavtistka Olga Sosič. Edini posnetek, ki ni nastal za to priložnost, je simbolična prisotnost zborov v obliki Merkujeve priredbe postne skladbe, ki jo je mešani zbor Mačkolje izvedel leta 2019 na področni reviji ZCPZ.

Pesniški del cikla bodo sestavljale štiri lirske izpovedi primorskega duhovnika Alberta Miklavca, ki je opravljal svoj duhovniški poklic v Borštu in na Katinari, kjer je bil v 70. letih prejšnjega stoletja tudi steber domačega pevskega zbora, rednega sooblikovalca revij ZCPZ. Izdal je tudi več pesniških zbirk, iz katerih bo Marijan Kravos prebral v ricmanjski cerkvi štiri pesmi za postni in velikonočni čas.

Zvonjenje pritrkovalcev skupine Turn bo uvedlo v nedeljski praznik, vsak večer pa bo glasbo in poezijo spremljala tudi kratka misel. Besede Majde Cibic bodo poleg same avtorice prebrale Julija Berdon, Marjetica Puntar in Maruška Guštin.

Izvedbo projekta sta podprla Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Avtonomna dežela Furlanija Julijska krajina.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme