Velik uspeh priljubljenega vaškega praznika

Piše: Fotografije:

Mačkolje 61. Praznik češenj

M’t’žica (Metežica) je tudi letos privabila množico obiskovalcev, saj je minuli teden posebno oživela z vedno priljubljenim Praznikom češenj, ki ga z veliko zagnanostjo in požrtvovalnostjo prirejajo člani SPD Mačkolje. Glasba, pršut in vino (kot po tradiciji), dobrote z žara in seveda češnje so priklicali vaščane in ljudi iz širše tržaške okolice na lepo prireditveno prizorišče v senci mogočnih hrastov. Kljub porazni letini so organizatorji skušali zbrati dovolj češenj (domačih in iz bližnjih vasi slovenske Istre), da bi zadovoljili vse obiskovalce.

Med obiskom praznika so takoj padli v oko številni mladi obrazi, kar potrjuje poslanstvo društva, ki skrbi za generacijsko prenovo in okolje, v katerem se izkušnje in spomini starejših prepletajo s svežimi idejami in energijo mlajših. Kako so mladi razumeli pomen te dolgoletne tradicije, so nam potrdili tudi nekateri odborniki društva ob sproščenem pogovoru. Mladi radi pomagajo, radi prevzamejo zadolžitve in organizacijsko delo ter čutijo to pobudo tudi za svojo.

V Mačkoljah že več let nimajo vaške gostilne in je pravzaprav praznik postal zelo lep trenutek druženja. Slovenščina ni ovira, opažajo pobudniki, ki beležijo veliko število italijanskih obiskovalcev oz. prijateljev, ki radi prihajajo na prizorišče in uživajo ob slovenski glasbi in družbi. V vas se je v letih preselilo več Italijanov, domačini pa so začutili, da si želijo biti soudeleženi in da radi prihajajo na društvene pobude.

Tudi večerne zabave ni zmanjkalo, saj so koncerte do poznih ur sooblikovali ansambel Nebojsega, skupina The Maff in skupina 3 prašički. Posebna kulturna točka je bila na sporedu v nedeljo popoldne, ko se je gostom predstavilo Folklorno društvo Vipava s svojimi plesalci in godci. Obiskovalcem so člani društva prikazali tradicionalne plese in melodije iz Primorske. Čez celoten tridnevni praznik je med drugim tekla še dobrodelna pobuda v sodelovanju z italijanskim Rdečim križem. Prostovoljci so predstavili svoje dobrodelno delovanje in pripravili posebna presenečenja za otroke. 

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme