Veleposlanik Tomaž Kunstelj v Trstu

Veleposlanik Republike Slovenije v Rimu Tomaž Kunstelj je bil danes, 4. junija, na obisku v Trstu. Sestal se je s prefektom Valeriom Valentijem, predsednikom FJK Massimilianom Fedrigo ter z županom Robertom Dipiazzo. Prevladala je tematika o meji, govor pa je bil tudi o slovenski narodni skupnosti v Italiji in vrnitvi Narodnega doma v Trstu. Veleposlanik Tomaž Kunstelj je pozitivno ocenil vse tri sestanke z italijanskimi političnimi predstavniki in pojasnil, da si bodisi Slovenija kot Italija želita čim prej odpreti mejo, pozorno pa je treba monitorirati število okužb, saj je virus med nami še prisoten. V naslednjih dneh se bo zvrstilo več srečanj na diplomatski sceni med Slovenijo in Italijo, zato bomo kmalu dočakali pozitiven razplet glede prostega prehoda državne meje med državama.

Tudi glede Narodnega doma je veleposlanik dejal, da so vsi italijanski sogovorniki istega mnenja in da je vrnitev tega pomembnega slovenskega hrama ob pomembni obletnici konec dolge zgodovinske zgodbe in začetek še bolj plodnega sodelovanja in sobivanja med dvema skupnostima.

Za izjavo smo prosili tudi generalnega konzula RS Vojka Volka, ki je ves čas spremljal veleposlanika. Povedal nam je, da sta z veleposlanikom zelo zadovoljna, saj sta ugotovila, da je koronavirus kot vsako zlo prinesel tudi nekaj dobrega in to je zavedanje, da meje med Italijo in Slovenijo res ni več. Življenje zaprte meje ne more več prenesti in tega se dobro zavedata obe državi. 13. julij in vrnitev Narodnega doma bosta zato samo potrditev dejstva, da si državi želita in prizadevata za skupno ter boljše naslednje stoletje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme