Vedno je v ospredju otroška domišljija

Piše: Katja Ferletič

Gabrje / 8. delavnica Otroški prijAteljè

Na sedežu Kulturnega društva Skala v Gabrjah je v ponedeljek, 28. avgusta, stekla že osma izvedba delavnice Otroški prijAteljè. Letos so v sodelovanju z goriškim Kinoateljejem in pod pokroviteljstvom ZSKD ter Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu organizirali filmsko delavnico in, kljub muhastemu vremenu, so otroci s svojim navdušenjem, smehom in dobro voljo osvetlili prostore domačega društva.

Na vabilo se je odzvalo kar 23 otrok, starih od 5 do 13 let, iz vasi in bližnje okolice. “Cilj prijAteljeja je otrokom nuditi možnost, da spoznajo nekaj novega, novo umetniško tehniko, različne načine ustvarjanja, da se naučijo umetniško izražati,” je povedala Jana Pečar, podpredsednica ZSKD in pobudnica delavnice. Vsako leto namreč pri društvu izberejo drugačno temo, ki postane vezna nit celotnega projekta, cilj pa ostaja druženje, ustvarjanje in gojenje novih prijateljstev – nedvomno nosi ta otroška delavnica zelo posrečeno ime! Pred leti so otroci spoznavali gledališče in ples, izdelovali so lutke, spoznali kamišibaj, lani pa so v spremstvu mentorjev in animatorjev uresničili raznolik program pod geslom Umetnost prehrane. S pomočjo domačinov in kmetovalcev so videli, kako se izdelujejo sir, skuta in med, spoznali so način ribolova v naših rekah in opremo zanj, zdravilna zelišča, pripravili so tudi testo za kruh in domače “šnite”. Na letošnji delavnici, ki je potekala do petka, 1. septembra, pod mentorstvom Egle Frandolič in Karin Likar, so navdušeni otroci spoznali svet animiranega filma.

“Vse je steklo lepo. Skupina ljudi, ki deluje pri društvu Skala, je fantastična in sodelovanje je bilo plodno!” nam je povedala Egle Frandolič, priljubljena upokojena učiteljica, ki že več let sodeluje s Kinoateljejem in je v letošnjem prijAteljeju imela vlogo koordinatorke. Prvi dan delavnice, med predstavitvijo projekta in opreme, so bili vsi otroci skupaj, nato pa sta jih s sodelavko Karin razdelili v dve skupini, da je delo lahko lažje steklo. Skupini so sestavljali otroci različnih starosti, saj, kot nam je razložila koordinatorka, imajo take delavnice prednost, da se v njih zrcali stvarnost vasi, v kateri nastanejo. Vaški otroci se že med letom zbirajo pri različnih dejavnostih in največkrat niso ločeni po starosti. Na tak način vse bolj naravno in sproščeno steče, okolje je bolj pestro in omogoča, da so lahko udeleženci delavnice bolj ustvarjalni: “Starostno mešana skupina je lepa priložnost za razvoj in medsebojno spoznavanje, ker je odraz pestrosti vaškega življenja.”

Tema projekta letos ni bila posebej predpisana in vsaka skupina je ustvarila krajši, enominutni animirani film. Pri snemanju so uporabljali tehniko stop animacije, to se pravi, da so otroci premikali in fotografirali like, ki so jih sami izdelali na različne načine. Že prvi dan sta nastala zametka obeh zgodb – začetno zamisel so otroci razvijali skupaj, niso ponujali novih zgodb, ampak so nadgrajevali eno zgodbo, “vsak je imel občutek, da je zraven, da z ostalimi ustvarja nekaj lepega, pri idejnem delu in pri oblikovanju zgodbe same.” Ena zgodba, ki so jo otroci ustvarili, govori o senci in o tem, kako se loči od človeka in se mu potem nazaj priključi v drugačni obliki, druga pa je hudomušna komedija z naslovom Legende zakaj?. Mladi umetniki so sami določili, katere materiale bodo uporabljali, pretežno je šlo za plastelin in lepenko, katera ozadja bodo potrebovali, katere like izdelali. Čeprav so bili med delom razdeljeni, so se vsi stalno posvetovali s Karin, ki jih je usmerjala, saj so bile nekatere ideje učinkovitejše, preprostejše, nekatere pa težko uresničljive. “Tudi vzgojni moment je pomemben,” nam je razložila Egle Frandolič, “sporočilo o filmu ostane in mora biti primerno. Čeprav je šlo za poletno, sproščeno delavnico, smo morali delo postopno preusmerjati – nesmiselno je bilo vnaprej podrobno načrtovati vsak dan, od tretjega dne dalje pa smo morali upoštevati tudi čas.”

Ustvariti animirani film pomeni na določenem ozadju postopoma premikati like in jih pri tem fotografirati. “Človeško oko ima ,napako‘, da obdrži sliko na mrežnici še desetinko sekunde, če je v eni sekundi več kot deset sličic, to vidimo kot gibanje. Filmi imajo navadno 25 sličic na sekundo, mi smo animirali na 12 in pol. Otroci so zelo lepo delali in vsak dan smo dosegli zastavljene cilje,” nam je razložila Karin Likar, študentka animacije, video filma, fotografije in novih medijev na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici. Ena izmed skupin se je odločila tudi za snemanje zvoka, to se pravi razlage zgodbe, ki so jo otroci prebrali, druga pa je izrazila svoje glasbene želje in s Karin glasbo izbrala med skladbami, ki jih lahko Kinoatelje zakonito uporablja. Otroci so tako tudi razmišljali o učinkovitosti in primernosti različnih skladb. Tehnično opremo, torej postajo za animiranje, mizo in računalnik, je posodila Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici.

Pri delavnicah je sodelovala še Tanja Gaeta iz ZSKD, z njo pa tudi organizatorki Jana Pečar in Mariza Florenin iz domačega društva. Med tednom sta jim priskočili na pomoč mladi domačinki Martina in Eva Gruden. Bogato vsebino tedna bodo otroci predstavili staršem na sklepnem večeru 22. septembra, med katerim bo tudi odprtje razstave likovnih izdelkov, ki so jih mali umetniki izdelali na delavnici Teen Art Experience, ki je julija potekala v prostorih KD Skala.

Opazovati otroke, kako navdušeno izdelujejo like in pazljivo poslušajo navodila mentoric, je bil pravi užitek. Egle Frandolič zna vanje polagati navdih, v njih prižgati iskrico radovednosti in navdušenja, jih naučiti prosto izražati same sebe. Karin Likar si je že nabrala veliko izkušenj v vodenju filmskih delavnic tudi na naših osnovnih šolah, vsa čast pa gre organizatorjem KD Skala, ki že osem let nudijo malim umetnikom veliko možnosti za druženje in razvoj. “Čez dve leti bomo praznovali 10-letnico delavnice Otroški prijAteljè in že razmišljamo, na kakšen način bomo primerno obeležili pomembno obletnico!” je z zadovoljstvom povedala Jana Pečar. Prepričani smo, da bo tedaj, pa tudi že naslednje leto ponovno navdušujoče. Tradicija kakovostnih delavnic pri KD Skala se bo nadaljevala, otroški živžav, ideje, smeh in radoživost pa bodo še dolgo let polnili prostore domačega društva.

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme