Vedno bolj uveljavljeno in ugledno tekmovanje

Piše: Danijel Devetak

POGOVOR Alessandra Schettino o glasbenem tekmovanju Musica Goritiensis

Med 23. in 28. aprilom 2024 poteka v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici in na Glasbeni šoli Nova Gorica 4. Mednarodno tekmovanje Musica Goritiensis, na katerem se preizkušajo mladi violinisti, violončelisti, pianisti in solopevci. Prireditev – v organizaciji SCGV Emil Komel v sodelovanju s kulturnim hramom – iz leta v leto kakovostno raste, pridobiva ugled in postaja vedno bolj prepoznavna. K mikrofonu smo povabili ravnateljico glasbene šole prof. Alessandro Schettino.

Kateri so cilji vašega tekmovanja?

Eden naših glavnih ciljev je spodbujati mlade talente, jim nuditi možnost, da bi nastopili in se pokazali na goriškem odru. Nadaljujemo tradicijo goriških tekmovanj za mlade glasbenike; tako mi kot center Bratuž smo bili namreč v preteklosti soorganizatorji prestižnih tekmovanj, kot sta bila npr. natečaj Alfredo in Vanda Marcosig za violino ter natečaj G. Pecar za klavir. Prizadevamo si za to, da bi nas tudi v širšem krogu bolj spoznali, pa tudi za to, da bi naša šola in profesorji vzpostavili več stikov z docenti in prestižnimi ustanovami po Evropi in drugod. Vse to bogati in dviguje raven pedagoškega dela našega centra. Nenazadnje želimo tudi povezovati naš prostor, vzpostavljati čim več sodelovanja med Gorico in Novo Gorico, seveda tudi v luči EKP 2025. Pomembno je, da del tekmovanja – za solopevce – poteka tudi v prostorih Glasbene šole Nova Gorica, s katero gojimo redne stike in oblike sodelovanja. Musica Goritiensis torej povezuje dve mesti in dve državi v duhu Evropske prestolnice kulture, čeprav poudarjam, da tega ne delamo samo v zadnjih letih: gre za dolgoletno delo, ki ga je načrtno opravljal že moj predhodnik prof. Silvan Kerševan. Vse to se končno le uresničuje. Zato se res veselimo, da je pretok mladih iz enega mesta v drugo nekaj povsem normalnega. Na našem ozemlju obstajajo razlike, vse to pa samo še povečuje njegovo bogastvo. Tekmovanje je zahtevno tako z organizacijskega kot finančnega zornega kota, a mi verjamemo v to, da pripravljamo dogodek, ki bo s časom postal pomemben tako za naše kraje kot za mlade, ki prihajajo tudi od daleč in pri nas lahko najdejo odskočno desko za večje uspehe tudi na profesionalni ravni. 

Kateri so vaši partnerji pri organizaciji prireditve?

Glavni partner je z organizacijskega vidika KC Lojze Bratuž, saj bo tekmovanje – za violino, violončelo in klavir – potekalo v domačem gledališču. Drugi partnerji so Glasbena šola Nova Gorica, zveza ERT FVG, ki povezuje največja gledališča v deželi, tržaško združenje Societa’ Germanica di beneficienza, združenje iz Porcie Via delle arti.

Katere so novosti letošnje izvedbe?

Tekmovanje skušamo popestriti iz leta v leto. Sicer bo potekalo po že ustaljenih kalupih. Razdeljeno je po starosti, instrumentalisti do 25. leta, solopevci do 30.: za vsako disciplino imamo kategorije A, B, C, D in E. Prvouvrščeni bodo prejeli denarno nagrado, poleg tega pa bodo imeli možnost koncertirati; povezujemo se z vedno novimi ustanovami, ki jim to možnost nudijo. Koncert bo v nizu Glasba z vrtov sv. Frančiška na Kostanjevici v sodelovanju s Kulturnim domom Nova Gorica – tudi z njimi že dolgo sodelujemo. Koncert mi je potrdilo tudi gledališče Rossetti v Trstu; tudi z njimi kot z drugimi pomembnimi deželnimi teatri vedno več sodelujemo. Žirijo sestavlja po pet članov za vsako disciplino: tudi oni veliko pripomorejo k temu, da šola Komel navezuje stike z drugimi prestižnimi ustanovami, akademijami in univerzami. Medosebni odnosi so vedno tesnejši, mreža povezav vedno gostejša.

Novost je tudi ta, da smo za tekmovalce, njihove družine, spremljevalce in člane žirije, skupno z višješolci oz. univerzitetnimi študenti, organizirali vodene oglede mesta. Tudi s to obliko turistične promocije spodbujamo boljše poznavanje našega prostora. Počaščeni smo, ker nam je letos podelila častno pokroviteljstvo ministrica za kulturo Republike Slovenije dr. Asta Vrečko; obljubili so, da bo na gala koncert prišel predstavnik ministrstva, kar daje naši prireditvi še večji ugled. Podpira nas tudi Dežela FJK, saj glavnina finančnih prispevkov izvira iz deželnih razpisov za kulturo. Pokroviteljstvo so nam dali tudi Občina Gorica, Mestna občina Nova Gorica in zavod GO! 2025. Upamo, da bomo naslednje leto, ki bo za Gorici prav posebno, naredili še korak dlje, da bomo tekmovanje še bolj razvili. Naši glavni podporniki oz. sponzorji nagrad so še Zadružna kreditna banka, Posvetovalni studio Peric-Drufovka-Simeoni, Zveza slovenske katoliške prosvete, Elisabetta Pecar, avtoprevozi Mivax in Grafica Goriziana.

Tokrat se je prijavilo 86 tekmovalcev iz 20 držav … Ste s številkami zadovoljni?

Tekmovalci prihajajo iz Anglije, Avstrije, Belgije, Grčije, Hrvaške, Italije, Japonske, Kitajske, Madžarske, Moldavije, Poljske, Nemčije, Portugalske, Koreje, Romunije, Rusije, Slovenije, Srbije, Švedske in Tajvana. Prijav je po številu toliko kot lani. Čeprav smo razpis objavili kasneje kot lansko leto, ker smo morali imeti zagotovila glede finančnega kritja, brez katerega bi tekmovanja ne mogli izpeljati, smo s številom zadovoljni.

Hvaležna sem članom žirije. To so veliki glasbeniki, ki so zelo navezani na Gorico. Med njimi so tudi nekateri novi člani, npr. za klavir, violino in violončelo; tako smo mrežo povezav razširili na prestižno klavirsko tekmovanje v Varšavi, na Francijo, Moldavijo, kjer imajo v prestolnici Kišinjev pomembno godalno šolo. Z ljubljanske Akademije za glasbo bo prišel prof. Vasilij Meljnikov, kot pevec bo zraven tenorist Luca Dordolo, ki živi v Trstu in poučuje na konservatoriju v Benetkah. Ko spoznaš druge ljudi, se bogatiš. Od žirantov, pa tudi od docentov in korepetitorjev se lahko vedno česa naučimo. Veliko se lahko naučijo sami tekmovalci, ki se srečujejo in izmenjujejo poglede.

Za katero disciplino je tokrat največ prijavljenih?

Doslej je bilo po številu največ violončelistov, letos je število prijavljenih za vsako od štirih disciplin približno enako, od 20 do 24. V kategoriji E, kjer so najstarejši, je največ violinistov, ki obiskujejo najrazličnejše akademije. Nekaj je tudi domačih, iz naše dežele in bližnjih držav, nekaj tudi s šole Komel. Že vnaprej čestitam vsem, saj je že priprava na tako tekmovanje pomemben podvig za vsakega mladega glasbenika. Doslej so bili udeleženci vedno veseli izkušnje, pohvalili so dobro organizacijo, za kar se moram zahvaliti sodelavcem, zlasti Blažu Kerševanu; zadovoljni so bili z visokim nivojem prireditve, s profesionalnimi žiranti, ki so jim dali tudi kakšno mnenje ob koncu tekmovanja.

Zadnji dan, 28. aprila, bo na sporedu velik dogodek …

Da, ob 18. uri se bo v veliki dvorani KC Lojze Bratuž začelo nagrajevanje najboljših; sledil bo koncert zmagovalcev prvih absolutnih nagrad. Gala koncert bo vključen tudi v niz prireditev ob rojstnem dnevu Gorice, ki ga obeležujemo prav na ta dan. Naj povem še to, da bo tekmovanje vse dni odprto za javnost. Tako lahko kdorkoli prisluhne mladim glasbenikom z vsega sveta, ki v različnih kategorijah igrajo na visoki ravni. Res si prizadevamo, da bi vsako leto dosegali višjo kakovostno raven. Nekaj že načrtujemo tudi za naslednje leto. Videli bomo, kaj nam bo uspelo uresničiti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme