Večni otrok - nagrajena predstava v petek v SSG

Fotografije: Uroš Hočevar /SLG Celje

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE

ABONMAJSKI PROGRAM – MONODRAME

Nava Semel

VEČNI OTROK

SLG Celje

petek, 10. februar, ob 20.00

Mala dvorana SSG

z italijanskimi nadnapisi

 

Nadaljuje se sklop monodramskih uprizoritev abonmajskega izbirnega programa SSG v Mali dvorani. V petek, 10. februarja je bila napovedana predstava Človeški glas, SNG Nova Gorica pa je zaradi produkcijskih razlogov odpovedalo gostovanje. SLG Celje je za isti termin ponudilo zelo zanimivo zamenjavo, saj bo gostovala urpizoritev, ki je lani prejela nagrado za najboljšo mednarodno predstavo na festivalu monodrame United Solo v New Yorku.

Večni otrok Nave Semel je prva slovenska uprizoritev drame izraelske pisateljice, ki obravnava delikatno temo mentalno prizadetih otrok v odnosu do zunanjega sveta in njegovega problematičnega sprejemanja drugačnosti. Alja Predan je prevedla, izraelski režiser Yonatan Esterkin pa je postavil na oder uspešno monodramo, ki je od premiere leta 1987 doživela veliko uprizoritev po celi Evropi in v ZDA.

Govori o ženski (igralka Manca Ogorevc), ki rodi otroka z Downovim sindromom, kar  postavi na glavo njeno družinsko življenje. Protagonistka pripoveduje svojo zgodbo na predvečer dneva, ko mora njen sin Yotam prvič v šolo. To je trenutek, ko ga bo morala spustiti iz varnega zavetja družine v svet samostojnosti in tudi okrutnosti, ki se kaže v odnosu zdravih do mentalno prizadetih.

Igra je bila na sporedu kar enajst let v Mestnem gledališču v Haifi, kjer je doživela več kot tisoč ponovitev. Leta 1988 je bila nagrajena kot najboljša igra leta, leto pozneje pa tudi kot najboljša uprizoritev leta. Nava Semel je za svojo razvejano literarno dejavnost prejela nagrado izraelskega ministrskega predsednika za literaturo in francosko nagrado mediteranskih pisateljic. Leta 2007 je bila izbrana za žensko leta na področju literature v Tel Avivu.  

Enkratna ponovitev nagrajene uprizoritve SLG Celje v tržaškem Kulturnem domu bo na sporedu ob 20.00 in bo opremljena z italijanskimi nadnapisi.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme