“Večnemu mladeniču, ki bogati naš prostor, je uspevala kvadratura kroga”

Piše: Matej Caharija Fotografije: Damj@n

Obeleženje 90-letnice dr. Rafka Dolharja

Na kraškem borjaču, pod gankom in ob kamniti mizi. Tako je Krožek za družbena vprašanja Virgil Šček počastil 90-letnico rojstva dr. Rafka Dolharja. Večer z naslovom Skozi ustvarjalni drn in strn življenja je potekal 3. avgusta v Kraški hiši v Repnu. Srečanja, ki je potekalo v sproščenem in prisrčnem vzdušju, so se udeležili jubilantovi prijatelji, kolegi, somišljeniki in znanci. Z mladostno razpoloženim slavljencem se je na srečanju pogovarjal časnikar Matevž Čotar. Za glasbeno popestritev večera sta poskrbela harmonikar Štefan Bembi in saksofonist Tomaž Nedoh.

Dr. Dolhar je bil vrsto desetletij vsestransko družbeno angažirana osebnost. Tako v politiki, kot predstavnik stranke Slovenska skupnost, kot zdravnik, tudi na čelu društva zamejskih zdravnikov, in kot avtor številnih knjig, ki so nemara pri marsikomu vzbudile zanimanje za hojo v Julijce.

Rojen v Trbižu v Kanalski dolini leta 1933, je odraščal v narodnozavedni družini. Ob koncu druge svetovne vojne ga je oče Alojz poslal v Trst, da bi se tam lahko šolal v slovenskem jeziku. Odločitev sta mama in sin sprejela “z jokom”. V mestu v zalivu je spoznal nove prijatelje, dokončal licej in se kot mladostnik pričel ukvarjati s politiko.

“Spominjam se sedeža takratne SDZ v ulici Macchiavelli, ciklostila, političnih shodov in pa lepljenja plakatov s pomočjo lestve, saj se jih je takrat lahko lepilo, do koder se je pač segalo visoko,” je obrazložil. Po dokončanem študiju medicine v Padovi se je kot mlad zdravnik vrnil v Trst in se zaposlil v nabrežinskem sanatoriju.

Sredi šestdesetih, čeprav se ni potegoval za preferenčne glasove, je bil na volitvah izvoljen v tržaški občinski svet. Kot predstavnik slovenske stranke, ker je bil jeziček na tehtnici v večini, je marsikaj dosegel: prve dvojezične table pred kraškimi vasmi, poimenovanja cest po slovenskih kulturnikih, dvojezičnost v rajonskih svetih itd.

Jubilant je na večeru navedel številne zanimive anekdote iz tedanjih “trdih časov, ko smo politiki ,brez potnih stroškov‘ hodili med ljudi in se je vedelo, kaj ti želijo in čutijo”. Danes ga spremlja občutek, da se v politiki “ne ve več, kdo pije in kdo plača”. Zaradi tega ga ne čudi, da ljudje ne hodijo več na volišča.

Kot prepričan zagovornik skupnega političnega nastopanja je Dolhar odločno proti razprševanju slovenskih glasov: “Slovenci bi morali držati skupaj in ne nastopati na petih listah kot na zadnjih volitvah!” Jubilant je hkrati mnenja, da čivkanje po spletnih straneh v politiki ne more nadomestiti neposrednega stika z ljudmi in tiskovnih konferenc.

Po slovenstvu in politiki je pogovor krenil v smer ostalih slavljenčevih ljubezni: pisateljevanja in planinstva. Začetki prvega so tesno povezani z drugim: segajo v čas otroštva, ko je na očetovo spodbudo začel redno pisati poročila z nedeljskih izletov v hribe. Danes ima pisateljevanje pri njem drugačno funkcijo: piše, da ohrani možgane aktivne, in s tem v zvezi je napovedal, da načrtuje izid dela, v središču katerega bo “njegova” Kanalska dolina.

Večer, ki se je sklenil z druženjem pod mogočnim orehom, je uvedel domačin in deželni svetnik SSk Marko Pisani, ki je jubilantu zaželel še veliko veselih in zdravih let. V imenu organizatorjev je predsednica krožka Maja Lapornik v svojem izčrpnem posegu izpostavila jubilantovo dolgoletno požrtvovalnost, pozitivno naravnanost in neutrudnost v korist skupnosti. Dr. Dolharja, je poudarila, so vedno označevali neposrednost, konkretno delo, zdravstvena racionalnost in ustvarjalna energija. “Našemu večnemu mladeniču, ki bogati naš prostor, je uspevala kvadratura kroga,” je sklenila.

Značilnosti političnega soočanja, protagonist katerega je bil slavljenec, je v imenu Slovenske skupnosti orisal odvetnik Peter Močnik. Jubilantu je čestital za vseživljenjsko delo in spomnil, da je trda politična pogajanja vselej spremljalo spoštovanje mnenj in stališč drugih. Medtem ko je SSk slavljencu podarila sliko Klavdija Palčiča, mu je Martina Budin v imenu SKGZ-ja izročila Vecchietovo. Krovna organizacija je v čestitke zapisala, da je Dolharjeva pot tudi zanjo zgled. Ob županji Tanji Kosmina, ki je izrazila prepričanje za še nadaljnje “dobro sodelovanje”, je senatorka Tatjana Rojc slavljencu poslala čestitke v pisni obliki.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme