Večera z najžlahtnejšimi pridelki briškega območja

Piše: Kat

Števerjan / Likof 2023

Prvi večer osemnajste enogastronomske prireditve Likof je v petek, 2. junija, zaradi slabega vremena potekal v dvorani doma F.B. Sedej na števerjanskem Trgu svobode. V dvorani sta našli prostor restavracija in vinoteka, ki bi bili sicer na odprtem, v mali dvorani istega doma pa pokušnja vin. Letos je bila degustacija na temo istrske malvazije – sprva so jo organizatorji načrtovali na prostem, med vinogradi, zaradi slabega vremena pa se je pod vodstvom someljeja Micheleja Paiana premaknila v malo dvorano. Po petkovem odprtju je bil v soboto, 3. junija, na sporedu še drugi večer Likofa. Na programu je bila tudi nepozabna izkušnja, večerja med vrstami trt, na kateri je Chef večera Cristian Nardulli gostom postregel s tematsko zaokroženim menijem, jedi pa pospremil z vrhunskimi vini domačih proizvajalcev.

Likof je vsakoletna prireditev, namenjena ljubiteljem dobrega vina in vrhunske kulinarike, ki nudi možnost odkrivanja pestre ponudbe krajevnih vinarjev in restavracij. Množico udeležencev sta na odprtju nagovorili števerjanska županja Franca Padovan in Ilaria Bergnach, predsednica društva Sedej. Slednja je povedala, da Likof organizira združenje Vinoteka Števerjanski griči pod pokroviteljstvom Občine Števerjan in Dežele FJK ter v sodelovanju z obema števerjanskima kulturnima društvoma, Sedej in Briški grič. Na Likofu 2023 so gostje lahko okusili vina kmetij Gradis’ciutta, Humar, Simon Komjanc, Koršič, Manià, Muzic, Skok, Ivan Vogrič, Giv Cantina Formentini in Marcuzzi, najzahtevnejšim sladokuscem pa so z visokokakovostno ponudbo postregle turistična kmetija Štekar Nikolaja Pahorja, kuharski mojster Cristian Nardulli (Taverna sul Collio) in gostilna Caramella iz Krmina.

V petek so organizatorji tudi uradno predstavili novo letino predstavniškega občinskega vina, ki je letos nastalo iz avtohtonih sort tokaja, rebule in malvazije ter je, kot je povedala Ilaria Bergnach, “vinificirano po tradicionalnem briškem sistemu”. Predsednica društva Sedej se je uradno zahvalila vsem 37 vinogradnikom, ki so darovali grozdje za predstavniško vino, predvsem pa vinogradniku Simonu Komjancu, ki je letos s sinom Bogdanom poskrbel za vinifikacijo. V svojem nagovoru je županja Franca Padovan prisrčno pozdravila ugledne goste, župane sosednjih občin in predstavnike raznih slovenskih in italijanskih ustanov – prisotni so bili namreč tudi predsednik SSO Walter Bandelj, pokrajinska predsednica SKGZ za Goriško Maja Humar, predsednik društva Briški Grič Joško Terpin, števerjanski podžupan Marjan Drufovka in odbornica za kulturo Martina Valentinčič ter predsednik Vinoteke Števerjanski griči Fabjan Koršič. Po besedah županje je reprezentančno vino, ki je nastalo v sodelovanju lokalnih vinarjev, Vinoteke Števerjanski griči in Občine Števerjan, že prvo leto proizvodnje poželo veliko navdušenje med gosti števerjanske Občine. “Dragi gostje, vaša prisotnost nam veliko pomeni in potrjuje, da je Števerjan s svojimi tradicionalnimi dogodki še vedno v srcu mnogih,” je navdušeno dejala županja in slovesno odprla Likof 2023.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme