Večer v Števerjanu

Izid notne zbirke viž narodno-domače glasbe Lojzeta Hledeta

Zbirka skladb z naslovom Večer v Števerjanu, ki je v teh dneh že na policah v naših knjigarnah, je poklon znanemu goriškemu oz. briškemu harmonikarju Lojzetu Hledetu, ustanovitelju in vodji istoimenskega ansambla narodne-domače glasbe in enemu izmed glavnih pobudnikov nastanka Festivala narodne-zabavne glasbe v Števerjanu. V zbirki je zbranih sedeminpetdeset skladb in priredb, ki jih je uglasbil Lojze Hlede in so nastajale v dvajsetletnem plodnem delovanju ansambla. Za to knjižno izdajo jih je notografiral Patrick Quaggiato. Ansambel se je po svojih prvih začetkih, njegov krstni nastop je bil 25. februarja 1968 v Katoliškem domu v Gorici, občinstvu vse bolj predstavljal z lastnimi skladbami, valčki in polkami, na besedila domačih goriških piscev, pa tudi znanih imen iz širše okolice in matične Slovenije. Posamezna besedila so napisali Lojze Hlede, Jerica Koren, Tomek Vetrih, kar nekaj pa jih je prispeval veliki ljubitelj in prijatelj festivala in Števerjancev Saša Martelanc. Lojze Hlede je uglasbil tudi nekatere pesmi Ljubke Šorli in Simona Gregorčiča, iz matice pa so svoja besedila posredovali Ivan Sivec, Ivan Malavašič in Stana Vinšek.

Zgodba ansambla Lojzeta Hledeta se je kar 20 let nepretrgoma vila ob domačem festivalu, nastopih na Ptujskem festivalu, sledila pa so si tudi številna gostovanja doma in v tujini. Sam izid notne zbirke je bil predviden ob 50. jubilejnem števerjanskem festivalu narodno-zabavne glasbe, ki je bi napovedan leta 2020. Dogodek sam je zakasnila pandemija, ki je v zadnjih dveh letih krepko posegla v delovanje kulturnega in družbenega življenja naših društev. V zbirki je delovanje ansambla in kasnejše glasbene skupine prikazala Andrejka Hlede, uvodne misli pa sta prispevala predsednica Zadruge Goriške Mohorjeve Franka Žgavec in glasbenik Tomaž Tozon, ki svojo voščilnico ob 50. jubileju končuje s temi besedami:

“Števerjan si z idejo in vloženim trudom postavil na zemljevid najbolj prepoznavnih festivalov domače glasbe. S svojimi dejanji si dokazal pokončno držo, dostojanstvo in spoštovanje do slovenskega jezika in glasbenega izraza. S svojimi vižami in harmoniko si desetletja navduševal ljubitelje polk in valčkov širom po svetu … Tvoje prisrčne skladbe, enostavne, preproste ter sporočilne, zbrane v pričujoči notni zbirki, pa nas bodo znova in znova spominjale na človeka, dragega prijatelja, ki je z velikim srcem in pogumom pisal zgodovino. Dragi Lojze, Bog te živi!”

Knjiga je večjega formata in jo bogatijo fotografije ansambla iz zasebnega arhiva Lojzeta Hledeta. Grafično oblikovanje je bilo zaupano Studiu Link iz Trsta, tisk pa goriški tiskarni Grafica Goriziana.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme