Vaterpolo je v Trstu novi hit

Piše: HC

Tokrat za spremembo o športu, ki praviloma ne dobi mesta v našem poročanju. V Trstu vlada namreč letos vaterpolska mrzlica. Prvoligaš Pallanuoto Trieste se je v evropskem tekmovanju Euro Cup, po kakovosti drugem klubskem pokalu, prebil v polfinale, kar je za Trst v tem športu zgodovinski dosežek. Treba je vedeti, da je lani klub predsednika Enrica Samerja, ki je tudi glavni pokrovitelj s svojo mednarodno pomorsko agencijo, dosegel tretje mesto v rednem delu A1 lige in svojo pot v končnici proti Brescii nato sklenil šele v odločilni tretji tekmi polfinala končnice za naslov. Serijski osvajalec naslovov pa je v Italiji Pro Recco iz Ligurije. Nasprotnik iz Ligurije, Savona, čaka Tržačane tudi v polfinalu evropskega pokala, prva tekma bo v sredo, 1. marca 2023, v bazenu Bruno Bianchi, povratna pa tri tedne kasneje v gosteh. Drugi polfinale je med grškim Panioniosom in madžarskim Vasasom.

V tržaškem plavalnem središču je za pokalne tekme na izpadanje domačo sedmerko podpiralo tudi po več kot 500 privržencev, zanimanje v mestu pa ob uspešnih nastopih seveda rase. V prvenstvu (14 društev) sicer ta čas ekipi ne gre najbolje, saj zaseda po nekaterih nenačrtovanih porazih šesto mesto, vendar mesto v play-offu za prvaka ne bi smelo biti vprašljivo. V podaljšku sezone pa bodo varovanci trenerja Danieleja Bettinija skušali pokazati najlepše lice.

Postavi jamčijo dovolj izkušenj na najvišji ravni tri okrepitve iz Hrvaške, ki je kot znano na čelu z dalmatinskimi klubi svetovna vaterpolska velesila. Več igralcev članske ekipe je vzgojenih v domačem pogonu, ob povečanih apetitih pa so najeli športnike tudi iz drugih italijanskih klubov, pa še japonskega napadalca. Vaterpolo ima v Trstu vsekakor pomembno tradicijo. Klub Pallanuoto Trieste bo letos obhajal 20-letnico obstoja, odkar so leta 2003 združili vaterpolski odsek stoletnega društva Triestina Nuoto (ki je bil daljnega leta 1929 državni prvak!) in Edere.

Zelo ugodno obdobje preživlja tudi ženska sekcija pri klubu, ki ima ravno tako člansko ekipo v najvišji italijanski ligi, trener je Paolo Zizza. “Orchette”, kot jim pravijo, so ta čas med desetimi udeleženkami A1 lige, v kateri vodi na lestvici klub iz Rima, na solidnem petem mestu v zlati sredini.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme