Vaška trgatev v Števerjanu

Piše: MD

Skupnost je sestavljena iz različnih ljudi, prav tako grozd iz majhnih jagod. Vsak posameznik je zelo pomemben pri razvoju neke skupnosti, pomembno je biti aktiven član neke celote; tako je vsaka jagoda pomembna pri razvoju sadu vinske trte, od posamezne jagode je namreč odvisna kakovost letine. V tem povezovalnem, družabnem in promocijskem duhu je zaživel projekt o vaški trgatvi, ki je posledično privedel do reprezentančnega vina, nad katerim so vsi Števerjanci zelo ponosni.

Števerjanska občinska uprava, v sodelovanju z Vinoteko Števerjanski griči, je tudi letos želela, po lanski uspešni drugi izvedbi, nadaljevati projekt reprezentančnega vina, ki bo predstavljalo števerjansko občino in števerjansko območje doma in na tujem. Pripravljeno bo mešano vino iz lokalnih sort grozdja: tokaja, rebule in malvazije. Lani je sodelovalo pri tem projektu 47 proizvajalcev grozdja. Lokalnost in domačnost sta v sklopu projekta obravnavani kot dodani vrednosti, zato je vino pripravljeno iz avtohtonih sort grozdja. Prebivalec Števerjana ali Jazbin, ki želi sodelovati pri tem projektu, je naprošen, da pusti na trtah približno 20 kg grozdja ene izmed treh navedenih sort.

Letošnja vaška trgatev, tretja po vrsti, bo v nedeljo, 26. septembra 2021. Zbirna točka bo na Bukovju (KD Briški grič) ob 14. uri. Udeleženci bodo s krajšim sprevodom prišli do kmetije Gianni Manià, Valerišče št. 5. Kdor se ne more udeležiti trgatve ob 14. uri, lahko grozdje pripelje na kmetijo od 12. ure dalje do najkasneje 15. ure ali po predhodni domeni z vinarjem. Ob tej priložnosti bodo podelili steklenice reprezentančnega vina lanske trgatve.

Trgatev od nekdaj velja za najbolj radoživo obdobje med briškimi terasami, ko vinogradniki z zadovoljstvom obirajo plod celoletnega dela. Prav je, da tudi v današnjem času na primeren način praznujemo ta pomembni dogodek in s projekti, kot sta vaška trgatev in reprezentančno vino, ponovno oživimo njegov vidik družabnega srečanja in skupnega sodelovanja. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme