"Varovanje zdravja je naša naloga in dolžnost"

Fotografije: STA

Slovenija / novinarska konferenca o aktualnem stanju

Prenos —-> https://www.gov.si/neposredni-prenos

Danes (16. oktobra) je potekala novinarska konferenca o aktualnem stanju glede pandemije covida-19 v Sloveniji. Na njej so sodelovali ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko ter vladni govorec Jelko Kacin. 

V četrtek so v Sloveniji ob 5126 testih potrdili 834 okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Štirinajstdnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je skoraj 258.

V bolnišnici po podatkih Sledilnika za covid-19 zdravijo 242 bolnikov s covidom-19, na intenzivnih oddelkih jih je 45. Po besedah specialista infektologije in intenzivne medicine Tomaža Vovka je v intenzivni enoti UKC Ljubljana 20 bolnikov s covidom-19, njihova povprečna starost pa je 65 let. Najmlajši bolnik ima 42 let, najstarejši 85. Razmere je na današnji novinarski konferenci, namenjeni aktualnim razmeram, opisal kot grozne.

V četrtek so umrli štirje bolniki s covidom-19, skupaj doslej 180, navaja sledilnik. Aktivnih primerov okužbe pa je 5413.

Po prvem valu epidemije letos spomladi ponovno vstopamo v čas novih omejitev. Tudi metropolit Stanislav Zore gleda zaskrbljeno na današnjo stanje. “V župnijah v rdečih statističnih regijah z današnjim dnem začasno odpovedujemo svete maše z verniki. Vse lepo vabim, da v naslednjih tednih okrepijo molitev v družini ter svojo vero in se udeležijo osebnega obhajila, ki bo na voljo v župnijah” je povedal nadškof. V župnijah, ki so v rdeči regiji, bo verouk do nadaljnjega na daljavo. Duhovnike in katehistinje prosi, da pripravijo ustrezno gradivo ter vzpostavijo kontakt s starši veroučencev. Starše pa vabi, da si vzamejo čas za otroke in poskrbijo za njihovo versko vzgojo. 

“Katoličane v oranžnih statističnih regijah vabim, da se udeležijo svetih maš v svojih župnijah, ki bodo od danes naprej omejene na deset vernikov. Zlasti ob koncih tedna bo to povzročilo veliko preglavic duhovnikom. Čas epidemije je čas posebnih duhovnih vaj za vse – verne in manj verne, tudi neverne”, je povedal Zore. “Zato vas lepo vabim, da se skupaj pripravimo na novembrske praznike, ko se bomo spomnili naših pokojnih. V navodilih, ki smo jih škofje izdali, je zapisano, da zaradi epidemije letos na pokopališčih ne bo javnih molitev in blagoslovov. Duhovniki bodo opravili molitve in blagoslove grobov brez navzočnosti vernikov. Zato vabim vernike, da obiščejo grobove in se v molitvi hvaležno spomnijo pokojnih na način, da ne bo prihajalo do nepotrebnega druženja in okužb. Varovanje zdravja je naša naloga in dolžnost”, je sklenil metropolit.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme