V znamenju Vinka Vodopivca in Ubalda Vrabca

Vinko Vodopivec je priporočal pevcem, naj natančno naštudirajo skladbe in naj jih vedno zapojejo z občutkom, kot skladatelj pa je poudarjal izvedljivost skladb, ki morajo biti napisane z upoštevanjem zmogljivosti ciljnih pevcev. Ubald Vrabec je v svojih spisih govoril tudi o poslušanju zborov, saj je na koncertih pogrešal prisotnost pevovodij, za katere naj bi bila izostritev kritičnega čuta s poslušanjem slabih in dobrih zborov, kot tudi spodbujanje pevcev, naj redno zahajajo na koncerte, nezapisana dolžnost. Misli obeh skladateljev, ki sta s svojo zavzetostjo pripomogla k napredku slovenske zborovske kulture, je citiral predsednik Zveze cerkvenih pevskih zborov iz Trsta Marko Tavčar na letošnji reviji Pesem jeseni, ki je potekala v znamenju okroglih obletnic smrti teh dveh zaslužnih umetnikov. V športnem centru Zarja v Bazovici je pred začetkom revije povedal uvodno misel tudi župnik Žarko Škrlj, ki se je zahvalil vsem cerkvenim pevcem za redno sodelovanje pri bogoslužju in je označil kot popolnejše tiste zbore, ki pojejo tako v cerkvi kot v koncertnih dvoranah ali na tekmovanjih. Taki so tudi zbori na reviji Pesem jeseni, katere se je letos udeležilo devet skupin iz tržaške pokrajine. Petra Križmančič je povezovala spored, v katerem so med nabožnimi in posvetnimi skladbami izstopale predvsem priljubljene pesmi v ljudskem tonu. Ponarodeli motivi imajo namreč s svojo neposredno sporočilnostjo glavno mesto v reviji, ki poteka pod skupnim imenovalcem razbremenjene netekmovalnosti in prijetne domačnosti.
Kot prve so jo posredovale pevke ženskega zbora Prosek Kontovel, ki ga vodi Marko Štoka, nato je z občutenim petjem nastopil mešani zbor Barkovlje pod vodstvom Aleksandre Pertot. Petčlanska ženska cerkvena pevska skupina Zgonik je ponudila prikaz svojega samozavestnega urjenja komornega petja z mentorico Zulejko Devetak, Fantje izpod grmade so se predstavili v pomlajeni zasedbi in dobri formi pod vodstvom Hermana Antoniča, cerkveni zbor iz Križa je z Marijo Sturman naštudiral tri tržaške ljudske pesmi v priredbah Milana Pertota. Vas, ki je gostila dogodek, so zastopali pevci mešanega zbora Lipa, ki jih je Tamara Ražem Locatelli vodila pri izvedbi trojice skladb tržaških avtorjev. Med dolgoletnimi protagonisti revije je predstavljal novost nastop Jarija Jarca, ki je z letošnjim letom prevzel vodstvo mešanega zbora Skala-Slovan iz Gropade in Padrič.
Zbor Sveti Jernej z Opčin je nastopil v dvojni zasedbi; tokrat bolj otožno naravnani člani moškega zbora, ki ga vodi Mirko Ferlan, so izvedli program s poudarkom na goriških avtorjih, Janko Ban pa je za cerkveni mešani zbor izbral monografski program Vrabčevih skladb, s katerimi je znal kot vedno vrednotiti sočno barvo skupinskega zvoka kot tudi soliste. Revijo je tudi letos podprla Slovenska prosvetna matica.
PAL

ZCPZ / Pesem jeseni

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme