V ZDA počastili spomin na žrtve covida-19

Število smrtnih žrtev covida-19 je v ZDA v ponedeljek, 22. februarja, leto dni po izbruhu epidemije v državi, preseglo pol milijona, kar je največ med vsemi državami na svetu. Predsednik ZDA Joe Biden je pripravil posebno slovesnost v počastitev spomina na umrle.  “Velikokrat slišimo, kako ljudi opisujejo kot navadne Američane. To ne obstaja. Vsi ti ljudje so bili izjemni. Kar naenkrat so številni zadnjič izdihnili povsem sami,” je o smrtnih žrtvah covida-19 v Beli hiši dejal Biden, ki je še dodal, da bodo vendar prišli boljši časi: “Ta država se bo spet smejala. Spet bo videla sončne dni, poznala veselje. Ko se bo to zgodilo, se bomo spomnili vsake osebe, ki smo jo izgubili, njihovih življenj in najdražjih, ki so jih pustili za seboj.”
Ko je Biden nastopil položaj, je covid-19 zahteval 400.000 življenj, samo v mesecu dni pa je umrlo dodatnih 100.000 ljudi. Predsednik ZDA je v spomin na mrtve ukazal spustiti zastave po ZDA na pol droga za pet dni. Po govoru se je udeležil slovesnosti prižiganja sveč v spomin na umrle pred Belo hišo: prižgali so jih 500 in vsaka je simbolizirala 1000 izgubljenih življenj.
Covid-19 je doslej zahteval v ZDA toliko mrtvih kot druga svetovna vojna, korejska in vietnamska vojna skupaj. Podobno, kot če bi se na vsake pol leta zgodil nov 11. september 2001, ko je v terorističnih napadih na ZDA umrlo skoraj 3000 ljudi.
Kljub pospešenemu cepljenju do konca pandemije pričakujejo, da bo zaradi covida-19 umrlo še najmanj 90.000 bolnikov. Biden je dejal, da bodo imeli do konca julija dovolj cepiva za 300 milijonov ljudi, vendar pa tudi, da se bo stanje normaliziralo morda šele do Božiča. Za prvih 100 dni mandata si je zadal za cilj cepljenje 100 milijonov ljudi.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme