V vedrem vzdušju se je začel Teden ljubiteljske kulture

Piše: IK

Kulturni dom Nova Gorica

Da se v Novi Gorici dogaja nekaj lepega, vesela, spodbudnega, je bilo sprehajalcem na Bevkovem trgu, v petek pod večer, 20. maja 2022, zelo jasno že iz melodij znanih filmov, ki jih je iz svojih glasbil izvabljal Goriški pihalni orkester z dirigentom Sandijem Cejem prav na omenjem trgu pred novogoriškim Kulturnim domom. V veliki dvorani tega hrama, ob prisotnosti precejšnjega števila zlasti mladih gledalcev, je bil namreč slavnostni začetek 9. Tedna ljubiteljske kulture (TLK), ki sta ga tokrat prireditelja, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije, kot “ državni projekt promocije ljubiteljske kulture” organizirala  prav v Novi Gorici. TLK poteka po vsej Sloveniji med 20. in 29. majem 2022  s skoraj 1.000 dogodki različnih umetniških zvrsti.

V novogoriškem Kulturnem domu je program tega slavnostnega večera uvedel Orkester Mandolina Ljubljana z znanimi svetovnimi uspešnicami filmske glasbe (Zorba Grk, Doktor Živago, Boter, Življenje je lepo …). Glasbeniki so s svojim izvajanjem na mandoline občinstvu priklicali v spomin slavne filme pod – tudi hudomušno – taktirko dirigenta Andreja Zupana. Publiko in številne ugledne goste iz kulturnega sveta je po programu večera zelo prijetno, nekovencialno, tudi v duhovitem tonu spremljala mlada igralka Nika Rozman, ki se je gledalcem zahvalila, da so se v tako velikem številu udeležili odprtja Tedna ljubiteljske kulture, ki poteka že od l. 2014. Kultura se lahko končno spet pretaka v živo in nas poživlja, potem ko je morala v zadnjih dveh letih v zatišje zaradi pandemije. Izrekla je dobrodošlico TLK, ki v Novi Gorici zaobjema tudi tridnevni festival Vizije – festival mladinske kulture in FilmFreš, ki je najnovejša ponudba tega festivala. Opozorila je na to, kako je ljubiteljska kultura v Sloveniji množična, izjemno raznolika in kakovostna: vključuje več kot 100.000 dejavnih ustvarjalcev, ki delujejo v 5.000 kulturnih društvih in skupinah in ti vsako leto – če ni preteklo v izrednih pandemičnih razmerah! – priredijo 25.000 kulturnih prireditev, ki si jih ogleda skoraj 4 milijone ljudi. Ljubiteljska kultura nastaja iz ljubezni, od tod tudi njeno ime; prav zaradi tega gre do srca ljudi in ustvarja neko živo vezivo v naši skupnosti. V Tednu ljubiteljske kulture se zvrščajo nešteti gledališki, plesni, filmski in drugi dogodki po vseh slovenskih dvoranah. Festival Vizije pa združuje najboljše gledališke in lutkovne ustvarjalce, fotografe, od letos pa tudi filmarje. Letošnji festival Vizije ponuja devet predstav, dvajset filmov in skupinsko razstavo desetih mladih fotografinj in fotografov Fotovizije: Utrip grajenega prostora, ki so jo odprli v novogoriški galeriji Mostovna.

Na večeru je prva spregovorila podžupanja MO Nova Gorica Damjana Pavlica, ki je pozdravila ugledne goste, med drugim,  Damjana Damjanovića, direktorja JSKD RS, Gojmirja Lešnjaka – Gojca, ambasadorja Tedna ljubiteljske kulture 2022, pomočnico direktorja JSKD za program mag. Urško Bittner Pipan, producenta JSKD za filmsko dejavnost Matjaža Šmalca in producenta JSKD za gledališko dejavnost Jana Pirnata ter

Sabino Volk Simčič, vodjo JSKD OI Nova Gorica. Med drugim je povedala, da ljubiteljska kultura blagodejno vpliva na kakovostno življenje vseh prebivalcev Slovenije, in poudarila, da več kot sto mladih izoblikuje program festivala Vizije. Prvič letos je na sporedu še festival filma FilmFreš. Spomnila je, da ljubiteljska kultura izvira iz časa čitalnic in taborov, in opozorila, da je Nova Gorica s svojimi dvoranami in drugimi prostori, ki jih ima na razpolago, zelo primerna za uresničitev tega mladinskega festivala. Mladim ustvarjalcem je pozdrav izrekel Damjan Damjanovič, predsednik JSKD. Ta ustanova skrbi za 107.000 ljudi, ki se ukvarjajo z ljubiteljsko kulturo; zahvalil se je tudi vsem svojim sodelavcem.

S humornim nadihom je nekaj besed – ker so že vse povedali njegovi predhodniki! –  spregovoril tudi gledališki in filmski igralec Gojmir Lešnjak – Gojc, predsednik strokovne komisije festivala Vizije, ki sta jo sestavljala še igralka Anuša Kodelja in dramaturg Rok Andres. Rekel je, da so si ogledali že tri zelo kakovostne, enakovredne predstave.

Z velikim zanimanjem so se gledalci nato prepustili vsebinam prvih desetih filmov od dvajsetih, ki so bili na sporedu na festivalu FilmFreš. 60-minutna filmska projekcija je obsegala filme: Čustva/Emotions, Društvo zaveznikov mehkega pristanka, Luksuz produkcija (režija: Maria Sorokina) – svojevrstne občutke so vzbujale prelivajoče oz. zlivajoče se barve; Tišina, Akademija umetnosti UNG (režija: Aljaž Lavrič); Pesem kitov, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (režija: Žoel Kastelic); Labod, Društvo zaveznikov mehkega pristanka, Luksuz produkcija (režija: Neja Rakušček/Tjaša Tomc/Monika Rusak/Evelin Bizjak/Anja Ružica Tadić); Domovina, Društvo zaveznikov mehkega pristanka, Luksuz produkcija (režija: Rožana Švara); Mat, Studio Slog, Elitni Gorenjski Bebci (režija: Tim Luznar); Ringlšpil, Plac Pictures (režija: Žiga Kukovič); X in Y, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, 4. u (režija: Vanesa Jerebic); Tomorrow when i saw you, Bauhaus Universität Weimar – Bauhaus spring school (režija: Mojca Radkovič/Malaz Usta/Ajda Zupan); Igrišče, Matej Brekalo (režija: Matej Brekalo). Filmi v različnih tehnikah in z raznolikimi izpovednimi, zmeraj aktualnimi poetikami so načeli raznolike tematike. S svojo sporočilnostjo so se dotaknili zavesti poslušalcev, ki so mladim ustvarjalcem – nekateri izmed njih so prisostovali projekcijam –  namenili prisrčno ploskanje, ki naj jim bo spodbuda za nadaljnje živahno snovanje za filmsko kamero.

V sklopu TLK bo še Festival neodvisnega filma, 28. in 29. maja v dvorani Slovenske kinoteke. 1. junija bo v prostorih AGRFT v Ljubljani okrogla miza z naslovom Filmar naj bo!, kjer se bodo udeleženci posvetili zlasti pomenu filmskega ustvarjanja ter pomenu izobraževanja za učitelje in mentorje s področja filmske pedagogike.

Tokratna izdaja Tedna ljubiteljske kulture bo vrhunec doživela 18. junija v Arboretumu Volčji Potok, kjer se obeta celodnevno dogajanje na sedmih prizoriščih z več kot 1.000 nastopajočimi. Organizatorji prireditve, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Občina Kamnik in Arboretum, bodo ta dan udejanjili vseslovensko humanitarno akcijo, kjer bodo zbirali sredstva za pomoč otrokom z rakom.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme