V večnost je odšel priljubljeni msgr. Franc Vončina

Piše:

Zelo žalostna vest

Danes, v torek, 30. marca, se je na Tržaškem, pa tudi drugod, bliskovito razširila žalostna vest, da je v večnost odšel priljubljeni duhovnik msgr. Franc Vončina. Rojen je bil leta 1937 v Trstu;  osnovno šolo je obiskoval v Rojanu, srednjo pri Sv. Jakobu. Tudi višjo šolo je dokončal v Trstu. Po maturi je stopil v bogoslovje in leta 1963 prejel duhovniško posvečenje prav v domačem Rojanu. 

Svoje bogoslužno delovanje je začel  kot kaplan v Bazovici pri g. Marijanu Živicu, ki ga je uvajal v dušnopastirsko delo. Tam je prišel v stik z mladino, tako s skavti kot tudi z mladimi, ki so se poleti udeleževali kolonij. Verouk je najprej poučeval v Trstu pri Sv. Jakobu, kamor je bil tudi premeščen. Svoje pastirsko delovanje je nadaljeval najprej na Opčinah, kjer je bil kaplan pri g. Viliju Žerjalu; po odhodu g. Stanka Janežiča v Maribor je prevzel župnijo Mačkolje, kjer je ostal več časa. Ko so v Trstu ustanovili Slovensko pastoralno središče in ga je vodil g. Marij Gerdol, je postopoma prevzel župnijo Boljunec, dokler ga ni škof po smrti g. Stanka Zorka premestil v domači okraj, Rojan, kjer je bil dušni pastir do letos, ko se je moral v začetku leta zaradi težav z zdravjem odpovedati župniji. Ves ta čas je skrbel tudi za vernike v Barkovljah.

Msgr. Vončina je bil tudi vikar za slovenske vernike. Izbral ga je že škof Lorenzo Bellomi, in sicer po papeževem obisku v Trstu ter po odpovedi msgr. Lojzeta Škerla. Ko je prišel v Trst škof Ravignani, ga je v tej službi tudi potrdil. 

Dolgo vrsto let je msgr. Fanc Vončina vodil jutranjo sv. mašo v rojanski cerkvi, ki jo je vsako nedeljo predvajal slovenski program Radia Trst A. Zlasti v času pandemije je bila ta sveta maša v posebno uteho vsem vernim ljudem v naši deželi. S svojimi homilijami je msgr. Vončina zmeraj vlival upanje v Božjo previdnost, ki nam bo pomagala izkopati se iz teh hudih razmer. Predvsem tržaški verniki so Bogu hvaležni, da so imeli med sabo msgr. Vončino, ki je predano služil Bogu in vernemu občestvu.

Za vse dobro, ki nam ga je naklonil, naj ga Bog bogato poplača in naj mu da uživati večni mir in pokoj.

Naj mu Večna Luč sveti v nebeški slavi! 

Preberi tudi

Papeževo potovanje v Irak

Kristjani in družba

Družina – 70 let izhajanja

Kristjani in družba

Srečevanje je ključnega pomena za rast mladih

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme