V Trstu o Gorici v času nacistične okupacije

Ponedeljkov večer v Peterlinovi dvorani v ul. Donizetti 3 v Trstu bo 23. maja 2022 ob 20.30 posvečen razgovoru o Gorici v času nacistične okupacije in o vlogi takratnega prefekta, grofa Marina Paceja.

Društvo slovenskih izobražencev in Knjižnica Dušana Černeta namreč prirejata srečanje z goriškim raziskovalcem in kulturnim delavcem Francom Miccolijem, ki je v Trstu pri Deželnem inštitutu za zgodovino odporništva in sodobnega časa v Furlaniji – Julijski krajini izdal knjigo Un prefetto della Resistenza? L’operato del conte Marino Pace a Gorizia, 1943-1945 (Prefekt kot član odpora? Vloga grofa Marina Paceja v Gorici, 1943–1945). Z njim se bo pogovarjal šolnik in zgodovinar prof. Peter Černic. Srečanje bo pretežno v italijanščini.

Miccoli, čigar oče, italijanski orožnik, je bil žrtev povojnih pobojev, je med pobudniki italijansko-slovenskega katoliškega spravnega združenja na Goriškem Concordia et Pax. Pri omenjenem inštitutu je nedavno izdal tudi obogateni ponatis knjige iz leta 2013 o orožnikih v Gorici v letih 1942–1945. V novi monografiji pa osvetljuje ravnanje italijanskih civilnih oblasti v Gorici pod nemško zasedbo, vlogo njihovega načelnika, prefekta Paceja, njegova tvegana pogajanja s slovenskimi partizani junija in oktobra 1944, vlogo slovenske “goriške sredine” in povojni proces, na katerem je bil prefekt povsem oproščen obtožbe kolaboracionizma.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme