V Trstu je slavila Slovenija

Piše: Fotografije: STA

Košarka Italija – Slovenija 71: 90

V Trstu je minuli teden vladala košarkarska evforija, saj je v soboto, 25. junija 2022, bila na sporedu prestižna prijateljska košarkarska tekma med Italijo in Slovenijo. Košarkarski praznik je potekal cel teden, saj so bili košarkarji med tednom v Trstu oz. so se poleg treningov tudi sprehajali po mestu in razveselili mimoidoče navijače s slikanjem in podpisi. Navdušeni so bili seveda predvsem ljubitelji košarke in člani naših košarkarskih društev, med katerimi je tudi Jadran, ki je pobliže sodeloval pri sprejemu slovenske reprezentance in pri raznih košarkarskih pobudah, ki so potekale med tednom. Za to priložnost je bilo na Velikem trgu postavljeno tudi košarkarsko igrišče, na katerem so se vrstile razne priložnostne tekme. To je bilo tudi lepo razvedrilo za mlade košarkarje in skupine prijateljev, ki so s košarkarsko žogo zahajali na to lepo prizorišče v središču mesta v zalivu. Italijanska reprezentanca ni imela v ekipi posebno odmevnih imen, saj je reprezentanco precej pomladila, evforija pa je bila prisotna v ozračju predvsem zaradi zvezdnikov Slovenije Luke Dončića in Gorana Dragića, ki sta spet skupaj zaigrala v slovenskem dresu po zgodovinskem slavju na evropskem prvenstvu leta 2017. Pri Italijanih pa sta si največjo ovacijo zagotovila domačina, trener Gianmarco Pozzecco in Stefano Tonut.

Kljub zgolj “prijateljskemu značaju” je tekma požela veliko zanimanja in dvorana Allianz Dome je bila povsem zasedena. Prisotni so bili tudi visoki predstavniki, med drugimi tudi predsednik R. Slovenije Borut Pahor, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, senatorka Tatjana Rojc in tržaški župan Roberto Dipiazza. Slovenija je Italijo popolnoma nadigrala in gladko zmagala z rezultatom 71 : 90. Čeprav so igralci pri obeh ekipah bili nekoliko zadržani, saj imajo v naslednjih tednih pomembne nastope, je bila vseeno opazna premoč slovenskih košarkarjev, ki so s trojkami in privlačnimi akcijami ter z izkoriščanjem napak Italijanov gladko odpravili nasprotnike delno že v drugi četrtini, dokončno pa v tretji četrtini. Pri ekipi Slovenije je Dončić tekmo končal z 12 točkami, sedmimi skoki in petimi podajami, Goran Dragić je dodal 11 točk in štiri podaje, pri Italijanih je s 13 točkami blestel novinec Tomas Woldetensae, 12 točk in deset skokov pa je dodal Achille Polonara.

Slovence v prihodnjih dneh v okviru kvalifikacij za SP 2023 čakata še zadnji preizkušnji, in sicer 30. junija v Ljubljani proti Hrvaški in 3. julija v Stockholmu proti Švedski. Italijanski košarkarji pa bodo igrali 4. julija proti Nizozemski.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme