V treh dneh okoli sveta

Piše: Katarina Visintin

KD Sovodnje / Spletna predavanja

Kulturno društvo Sovodnje in mladinski odsek sta za vse radovedne pustolovce organizirala niz treh potopisnih predavanj V treh dneh okoli sveta. V četrtek, 4. februarja, je bilo po spletu prvo srečanje, na katerem je domačin in podjetnik v sektorju tekstilne industrije, Ladi Tomsič, spregovoril o svojih potovanjih po Indiji in Južni Ameriki.

V zadnjih dvajsetih letih je Ladi Tomsič moral zaradi poklicnih obveznosti večkrat potovati v Indijo in Južno Ameriko. Ko človek potuje zaradi dela, na potovanju spozna resnično plat države, njeno politiko, kulturo, življenje, navade, njene lepe in grde lastnosti; ko pa gre na počitnice v kakšen luksuzen resort, večkrat ostane zaprt v sanjskem objemu njegovih zidov in ne vidi, kaj se dogaja izven teh, pravi Ladi.

Prva potovanja je domačin opravil po Indiji. Poslušalcem je pokazal slike svojih dogodivščin v Indiji, Pakistanu in Bangladešu. Razkril je resnico dolgih potovanj z vlaki, cest, življenjskih razmer in še drugih zanimivosti.

Dalje je spregovoril o Južni Ameriki oz. Latinski Ameriki. Najprej je na kratko opisal zgodovino Južne Amerike in nato začel pripovedovanje s potovanjem v Argentino. Obrazložil je, da je premikanje po Argentini precej naporno, saj so razdalje res velike. Avtobusi so zelo dobro organizirani, istočasno pa so precej počasni, zaradi tega je potovanje z letalom še najlažje. Argentina je znana tudi po zelo dobri kuhinji oz., po Ladijevem mnenju, najboljšem mesu. Podjetnik je potoval tudi po Braziliji. Zanimivo je, da je na jugu države, kjer so se pretežno naselili Nemci iz Bavarske, znana pridelava piva. Tam vsako leto praznujejo tudi Oktoberfest, ki je po karnevalu v Riu drugi največji brazilski praznik. Nadalje je spoznal, da je Ekvador, z geografskega vidika, zelo bogat in raznolik. Tam je v mestu Cuenca obiskal znano tovarno klobukov, ki je izdelala že več pokrival za znane osebnosti, kot so italijanski tenorist Luciano Pavarotti, igralec Morgan Freeman, pevka Madonna in še bi lahko naštevali. Nadaljeval je z opisom Kolumbije, ki se je po njegovem mnenju v letih zelo spremenila in postala čistejša in varnejša. Tam, v bližini mesta Bogotá, je nekoč bilo veliko slano jezero, ki se je s časom posušilo. Na njegovem mestu je nastal velik rudnik soli, ki je še danes delujoč. V delu rudnika, ki je odprt za turiste, je zgrajena velika katedrala iz soli, s križevim potom, ki pelje do glavne mogočne dvorane. Proti koncu je Ladi predstavil še glavne značilnosti Cartagene in za konec pokazal nepozabne sončne zahode na otoku Aruba v Karibskem morju.

Naslednje predavanje bo v četrtek, 11. februarja, ob 20.30, preko aplikacije Google Meet, s predhodno prijavo na kdsovodnje@gmail.com ali na Facebook strani društva KD Sovodnje. Tokrat bo Luca Milocco očaral vse poslušalce s predstavitvijo Moskve in njenih resnic.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme