V svoji politični funkciji sem vsem državljanom dolžna spoštovanje, ki ga zahtevam zase in za svojo skupnost od drugih institucionalnih predstavnikov

Piše: Jurij Paljk

Edino slovensko senatorko v Rimu, Tatjano Rojc, smo zaprosili za oceno nedavnega srečanja dveh predsednikov v Trstu, kot smo jo tudi prosili, naj nam razloži, kako težavna pot bo do zajamčenega političnega zastopstva slovenske narodne manjšine v Rimu.

Sami ste bili vidno in odkrito izjemno angažirani ob pripravah na 13. julij, ko je prišlo do zgodovinske vrnitve Narodnega doma Slovencem, predvsem pa do pomembnega srečanja in obiska dveh predsednikov na obeh simbolnih točkah trpljenja v Bazovici. Vaša ocena.

13. julij 2020 bo ostal zapisan v zgodovini Primorcev: na dan stoletnice požiga Narodnega doma, ki je pomenil začetek raznarodovanja in nasilja, sta se predsednika Slovenije in Italije oddolžila spominu na ta dogodek ob podpisu protokola, ki začenja postopek vračanja simbolne stavbe sredi Trsta v slovenske roke. Pomemben pa je bil tudi zaradi poklona obeh predsednikov na dveh spominskih obeležjih v Bazovici: ob devetdesetletnici usmrtitve naših bazoviških junakov se je prvič zgodilo, da je najvišji predstavnik Republike Italije stopil pred naše obeležje in s tem priznal krivico, ki se je zgodila tem štirim antifašistom in z njimi vsem nam. Da sta oba predsednika nato stopila na pomnik na šohtu, ki so si ga naši italijanski someščani izbrali za svoj kraj spomina, je bil znak visoke civilizacijske kulture obeh državnikov in obeh držav. En sam venec z dvema trobojnicama in roki obeh predsednikov, stisnjeni v skupnem poklonu, so močno odjeknili med nami, v Italiji, Sloveniji in Evropi. Bil je čudovit sončen in vetroven dan, s sinjim nebom in gmajna je sijala v svoji spokojni lepoti. Nato pa še najvišji odličji pisatelju Borisu Pahorju, poslednji priči požiga. Vse to zgovorno izpričuje predvsem dejstvo, da smo pred novim začetkom, kar sta poudarila predsednika na srečanju s predstavniki slovenske manjšine v Italiji in italijanske v Sloveniji. V tem duhu tudi pripravljam zakonski osnutek, kjer bom predlagala rehabilitacijo vseh antifašistov, ki jih je na smrt obsodilo Posebno sodišče v fašistični Italiji.

Kako ocenjujete dejstvo, da nekateri iz naših vrst še danes, 75 let po koncu druge svetovne vojne, niso sposobni narediti koraka, ki sta ga naredila oba predsednika, in bi za vse nas, predvsem pa za mlade, pomenil ogromno?

Težko stopam iz svoje kože: razumem bolečino, ki je tudi moja, predvsem zaradi izrabljanja mrtvih v propagandne namene, kar je nedopustno. Vendar prepričana sem, da moramo spoštovati tudi bolečino drugih. Vsak žaluje za svojimi žrtvami, vsaka mati za svojim otrokom. Spomina ne moremo deliti, moramo ga pa spoštovati. Že antična pietas nas uči, kar je povedal predsednik Borut Pahor na tržaški prefekturi s Sofoklejevimi besedami: “Ne da sovražim, da ljubim sem na svetu”.

Tudi vi, podobno kot mi, ki smo tudi javno, neprikrito in na glas podprli pomemben korak predsednikov, ste bili deležni žalitev in kritik. Zakaj tako?

Marsikdo ne razume, kaj pomeni sprejeti neko funkcijo: to opredeljuje izbire, ki ne morejo biti zgolj sad osebnega prepričanja. V svoji politični funkciji sem vsem državljanom dolžna spoštovanje, ki ga zahtevam zase in za svojo skupnost od drugih institucionalnih predstavnikov. Zgodovina nas uči, česa ne smemo ponoviti. A naš pogled mora temeljiti na etiki in mora biti uprt predvsem v prihodnost. Prihodnost pa bo imela smisel samo, če bomo razmišljali široko, v evropskem duhu.

Nedavno ste javno in zelo odkrito spregovorili o tem, da bo slovenska narodna skupnost zelo težko prišla do zajamčenega političnega zastopstva v Rimu. Nam lahko razložite na kratko?

Ustavna reforma, ki jo v prvi vrsti zagovarja Gibanje 5. zvezd, je omejila parlamentarno predstavništvo dežele Furlanije Julijske krajine za 42 % in več v senatu, 38 % in več v poslanski zbornici. Do danes smo slovenskega predstavnika izvolili na listah levice in nato leve sredine, ki se je odpovedala enemu mestu zato, da je jamčila slovensko zastopstvo v parlamentu. Med razpravo v senatu sem seveda tekstu ustavne reforme predlagala popravke, ki bi povečali za enega število parlamentarcev v naši deželi, poročevalec, ligaš Calderoli, pa je rezko odvrnil, da je to nesprejemljivo, kljub zagotovilom guvernerja Fedrige najvišjim slovenskim predstavnikom v Italiji in Sloveniji. Zunanji minister Di Maio mi je v pisni obliki zagotovil podporo pri iskanju rešitve ob diskusiji novega volilnega zakona. To je povedal tudi ob svojem obisku v Ljubljani. Problem sem izpostavila predsednikoma Pahorju in Mattarelli in vem, da bo tudi italijanski predsednik posebno pozoren na to. Vendar pravna rešitev ni enostavna, zakonodaja nam je samo delno naklonjena. Zato mislim, da čaka nas vse, tudi mene, seveda, zelo zahtevno obdobje v iskanju morebitne rešitve.

Ob koncu bi vas radi vprašali za vašo oceno o dogovoru znotraj Evropske unije, da se Italiji in drugim državam, ki jih je prizadela pandemija z virusom covid-19, dodelijo prepotrebna denarna sredstva. Kot dejavna članica stranke Demokratska stranka ste v vladi in zato vas sprašujem, kako bo stranka in kako boste vi skrbeli, da bi se ta denar, gre za velikanske vsote denarja, porabil, ne da bi prišlo do malverzacij, zlorab, kraj in že pregovornega razmetavanja.

Demokratska stranka je s pomočjo izvedencev že nakazala smernice dolgoročnega programa, ki se osredotoča na zdravstvo, šolstvo, t. i. zeleno gospodarstvo. Zdaj bodo te smernice morale dobiti usklajeno in stvarno podobo v konkretnih načrtih in predlogih. Do oktobra bo, vsaj tako upamo, program dodelan. To predstavlja veliko priložnost za to, da bo država podprla podjetništvo, saj analisti v nasprotnem primeru predvidevajo globoko ekonomsko krizo. Naloga je zelo zahtevna, ker so tudi znotraj vladne koalicije mnenja dokaj različna. Potrebno bo veliko dogovarjanja za ustrezno rešitev. V upanju seveda, da virus ne bo ponovno udaril. 

Najlepša hvala za pogovor!

Pogovor / Senatorka Tatjana Rojc

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme