V Štandrežu mednarodni praznik ljudstev

Na srečanju so se zbrale skupine s celega sveta, različnih narodnosti, jezikov in kultur. Začelo se je s sveto mašo v štandreški cerkvi, ki jo je daroval goriški nadškof Carlo Redaelli. Posebnost maše je bila njena pisanost: prisotnost vernikov, svetlo- in temnopoltnih, ki so sveto mašo spremljali s plesi, petjem in z raznimi glasbili, predvsem bobni. Prošnje so bile v angleščini, španščini, portugalščini, slovenščini, italijanščini in še v drugih jezikih. Namen maše je bila skupna molitev za medsebojno solidarnost, mir in sožitje med tako različnimi narodi, etničnimi in jezikovnimi skupinami. Po sveti maši so se sprehodili po vasi z raznimi zastavami. Sprevod so vodile male mažoretke. V župnijskem parku je bilo nato skupno kosilo in kulturni program. Na velikem odru, ki je postavljen za gledališke predstave niza Gledališče pod zvezdami, so se zvrstile razne skupine, oblečene v pisane noše, in predstavile tipične plese ob glasbi in petju. Veliko je bilo tudi otrok. Največ nastopajočih je predstavljalo razne države in skupnosti iz srednje Afrike, veliko jih je bilo tudi iz Južne Amerike. Te skupine v barvitih kostumih so bile zelo glasne in ritmično dinamične. Njihovo pravo nasprotje je bil nastop mladenke iz Tajske, ki je, oblečena v bogat kostum, navdušila prisotne z nežnimi gibi. Zastopane so bile tudi skupnosti iz Rusije, Ukrajine, Moldavije in Romunije s plesi, petjem in z recitacijami. Ubrano slovensko pesem smo slišali iz grl terceta Kresnice iz Nove Gorice.
Skupine so v župnijskem parku postavile tudi stojnice, na katerih so ponujale svoje tipične izdelke.
Poleg nedeljskega kulturnega programa so bili na sporedu še nogometni turnir na štandreškem športnem igriču, okrogla miza o temi Biti manjšina in film o Afriki.
Srečanje je bilo v režiji goriške Karitas in drugih organizacij. Sodelovala sta tudi štandreška župnija in Prosvetno društvo Štandrež, ki je nudilo tehnično pomoč.
Podobna srečanja potekajo vsako leto v drugih krajih in združujejo zelo različne skupnosti, ki večinoma živijo v naši deželi. / DP

Nedelja, 15. junija, je bila za štandreško skupnost nekaj posebnega.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme