V spomin na Toneta Kralja

Piše: APE

Maša v katinarski cerkvi

V nedeljo, 10. oktobra 2021, so se pri sveti maši v cerkvi Svete Trojice na Katinari v Trstu spomnili na devetdeseto obletnico poslikave cerkve. Dne 10. oktobra 1931 je Tone Kralj namreč dokončal monumentalni Križev pot slovenskega naroda po naročilu župnika Huberta Leilerja. Pri sveti maši, ki jo je daroval msgr. Giorgio Carnelos, se je slovenska katinarska župnijska skupnost spomnila na Toneta Kralja, njegovo ženo Maro in župnika Leilerja.

Gospa Ondina Pečar je ob koncu sv. maše povedala nekaj besed o delu Toneta Kralja in župniku Leilerju. Tone Kralj je na Katinaro prišel na povabilo župnika Leilerja in ustvaril eno svojih najpomembnejših ekspresionističnih del v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Župljani so v tistem času zbrali nekaj denarja, cerkev je dobila še državni prispevek in tako je lahko župnik končno povabil slikarja. Časi so bili takrat res hudi, vse se je dogajalo le mesec dni po dogodku na bazovski gmajni. Vsa cerkev je obdana s križevim potom, ki ne prikazuje le Kristusovega trpljenja, ampak tudi trpljenje našega ljudstva.

Oblasti so takrat zasledovale tudi slikarja, tako da je Kralj vsa svoja dela dokončal v najkrajšem možnem času. Delo v cerkvi na Katinari je začel meseca junija 1931 in ga dokončal že po štirih mesecih. Pri delu so mu pomagali tudi nekateri mladi fantje s Katinare. Nekatere detajle pa je naslikala njegova žena Mara. Ta je po slikarjevi smrti večkrat obiskala katinarsko cerkev. Tone Kralj je v naših krajih še zadnjič delal leta 1956, in sicer v cerkvi na Pesku. Župnik Huber Leiler je bil na Katinari le šest let. V tistih letih si je močno prizadeval za katinarsko župnijo. Februarja 1932 pa je moral zbežati, saj so ga iskale fašistične oblasti. Leta 1942 je Leiler padel kot prvi duhovnik žrtev revolucije.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme