V spomin na p. Placida Corteseja

Stekel je sklop pobud v spomin na minorita p. Placida Corteseja ob 75-letnici njegove mučeniške smrti v bunkerju gestapa v Trstu. Kot je znano, je bil ta mladi duhovnik (Cres, 1907 – Trst, 1944) v službi v baziliki sv. Antona v Padovi in urednik zelo razširjenega verskega mesečnika Messaggero di S. Antonio. Ker je med vojno pomagal slovenskim in hrvaškim internirancem v taborišču Chiesanuova, po zlomu fašizma pa pobeglim vojnim ujetnikom, Judom in odpornikom, med mučenjem na zaslišanjih pa ni izdal nobenega sodelavca, je to plačal z življenjem.
Že v soboto, 2. novembra, so slovenski televizijski sporedi RAI predvajali dokumentarec o njem Pogum molka. Leta 2006 ga je pripravil scenarist in režiser Paolo Damosso iz Turina, za sinhronizacijo v slovenščino pa je poskrbel Radijski oder. Film bo v kratkem oddajala tudi TV Slovenija.
Na rojstnem otoku Cres so se p. Corteseja spomnili sobratje minoriti v nedeljo, 3. novembra. V cerkvi sv. Frančišla je hrvaški provincial p. Josip Blažević vodil slovesno somaševanje in pridigal o njem, nato je blagoslovil velik Cortesejev portret slikarja Zorana Homena, ki odslej krasi starodavno cerkev.
V sosednjem samostanu je sledilo srečanje, ki ga je povezoval gvardijan in pobudnik prireditev p. Vitomir Glavaš. Tajnik in zgodovinar hrvaške minoritske province p. Ljudevit Maračić iz Zagreba je predstavil novo izdajo svoje knjige Creski Kolbe in utemeljil njen posrečeni naslov. Učenci in učiteljice osnovne šole Frana Petrića so predstavili svoj velikopotezni projekt preučevanja Cortesejevega življenja. Profesorica verouka na italijanskih šolah na Reki Katica Dessardo pa je prikazala dejavnosti, ki jih s kolegi zgodovinarji vodi na omenjenih šolah v zvezi s p. Cortesejem, ter vzgojne cilje, ki jih pri tem dosegajo. Časnikar Ivo Jevnikar iz Trsta je za konec podrobneje prikazal življenje p. Corteseja, njegovo prepoznavanje znamenj časa v vojnem obdobju, zgled ustvarjalnega sožitja med Hrvati, Slovenci in Italijani, ki nam ga je zapustil, in stanje beatifikacijskega postopka v Rimu. Srečanje je sklenil p. Blažević. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Vrsta prireditev ob 75-letnici mučeniške smrti patra minorita

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme