V spomin na Mihaela Flajbana in Ireno Srebotnjak

Na sedežu Slovenskega dobrodelnega društva, ki letos slavi častitljivih 70 let, so 23. marca proti večeru podelili univerzitetnim študentkam in študentom slovenske narodnosti iz Furlanije Julijske krajine štipendije in študijske nagrade v spomin na javnega delavca in mecena Mihaela Flajbana ter na dolgoletno odbornico Ireno Srebotnjak. V prostorih SDD v ulici Mazzini v Trstu je predsednik društva Ivo Jevnikar v uvodnem pozdravu povedal, da je bil 11. aprila 1948 pripravljalni sestanek za ustanovitev SDD, ko je nad 20 prisotnih oseb sestavilo ustanovno listino. Tri dni kasneje, 14. aprila, so sklicali ustanovni občni zbor in pravnoveljavno uresničili svojo zamisel. Dogodkov izpred sedmih desetletij ter ustanoviteljev se bodo še primerno spomnili v naslednjih mesecih in  jeseni, je povedal Jevnikar.

SSD je zlasti v prvih letih prirejalo otroške kolonije, znani so bili dobrodelni plesi, na katerih so zbirali sredstva, miklavževanja itd. Zadnja leta se društvo posveča predvsem temu, da pomaga šoloobveznim otrokom (s posebno pozornostjo do družin v stiski) in podeljuje že omenjene štipendije: Flajbanove za univerzitetne študente, nagrado Irena Srebotnjak pa študentom likovne ali glasbene umetnosti. Članice komisije so pregledale 24 prošenj ter jih ocenile na podlagi uspeha in potrebnosti. Odbornica ga. Vera Vesel, ki je mladim oz. – v njihovi odsotnosti – staršem podelila nagrade, je povedala, da bi jih radi izročili vsem prijavljenim, toda sredstev žal ni bilo dovolj. Prošnje so bile zelo zanimive, mladi so jih napisali z navdušenjem, “tako da so nas ogreli”, zaradi česar radi opravljajo to delo. Ko je bilo društvo ustanovljeno, ni bilo še ne Izraela ne Kitajske, je poudarila odbornica. V Trstu pa je nastalo društvo, “ki je gledalo naprej, za otroke in mlade”. Ustanovitelji “niso delali za svoj spomin, temveč za upanje, za prihodnost. To delamo še danes”!

Utemeljitve je nato prebrala Veronika Gerdol, hčerka nekdanjega tajnika Jožka Gerdola. Flajbanovo nagrado za prvi letnik je prva prejela Sanja Vogrič: letos se je vpisala na Inženirsko fakulteto Univerze v Trstu, smer Inženirstvo materialov. Lani je maturirala z odliko na goriškem liceju Gregorčič. V prostem času se ukvarja z gledališčem, je članica vokalne skupine Bodeča Neža in skavtinja. Za četrti letnik je nagrado prejel “stari znanec” Peter Grudina, ki jo prejema že vrsto let. Lani je končal prva tri leta študijske poti in diplomiral z odliko; letos se je vpisal na drugo stopnjo na Fakulteti za ahitekturo v Ljubljani, smer Urbanizem. Srebotnjakovo nagrado je prejel Aleš Lavrenčič, “odličen kandidat”, saj je vpisan v prvi letnik specialističnega akademskega bienija na tržaškem konservatoriju. Lani je sklenil študij prve stopnje violine na videmskem konservatoriju z najvišjo oceno in pohvalo, lani je tudi maturiral na liceju Gregorčič v Gorici. Aleš je poznan in uveljavljen violinist, ki se je že odlično izkazal na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Podporo za prvi letnik je prejela Julija Stavar, ki je vpisana v prvi letnik na Univerzi v Ljubljani, študijski program Mednarodni odnosi. Višjo šolo je sklenila na jezikovnem liceju Prešeren v Trstu, zanima jo študij jezikov in različnih kultur. V četrtem letniku višje šole je šest mesecev preživela v Kostariki. Podporo za drugi letnik je prejela Veronika Devetak, ki obiskuje drugi letnik Pedagoške fakultete na Univerzi v Ljubljani, smer Predšolska vzgoja. Med poletjem rada sodeluje kot animatorka v poletnih središčih. Za tretji letnik je podporo prejela Ivana Cotič, ki je vpisana na Medicinsko fakulteto v Ljubljani. Sodeluje v Dekliški vokalni skupini Bodeča Neža in je aktivna skavtinja. V istem letniku je podporo prejela Sara Malalan, ki obiskuje Ekonomsko fakulteto v Trstu, smer Statistika. Za četrti letnik je bil nagrajen Miha Pečar, ki je vpisan v prvi letnik magistrskega študija Športne vzgoje v Ljubljani. Prostovoljno uči plavanje, v prostem času se ukvarja z jogo, potapljanjem in capoeiro. Podporo je prejel tudi Matjaž Zobec, ki je sklenil študij na konservatorju Tartini v Trstu in je vpisan v podiplomski študij druge stopnje na konservatoriju Benedetto Marcello v Benetkah, smer Komorna glasba. Podporo je prejela še Jana Croselli, ki je vpisana v prvi letnik podiplomskega magistrskega študijskega programa Razredni pouk na Univerzi na Primorskem. Ukvarja se tudi s športom, trenira košarko, sodeluje s kulturnim društvom v Doberdobu. Kot absolvent na pravni fakulteti v Trstu je prejel podporo Minej Purič, ki se rekreativno že dolgo let ukvarja z nogometom. 

Nagrajencem iskreno čestitamo, Slovenskemu dobrodelnemu društvu ob jubileju pa želimo, da bi ostalo še dolgo zvesto svojemu plemenitemu poslanstvu.

DD

Trst - Podelitev štipendij ob 70. obletnici Slovenskega dobrodelnega društva

Slike

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme