V Sovodnjah teden branja v občinskem parku

Občina Sovodnje ob Soči v sodelovanju z Večstopenjsko šolo Doberdob je organizirala projekt Teden branja v občinskem parku v okviru prireditve Libri in fiore- Ko knjige zacvetijo, pri katerem sodelujejo knjižnice iz sistema Bibliogo. Projekt se bo razvijal od 8. do 12. maja 2022.

Namen projekta je spodbujati branje in ovrednotiti bralno kulturo pri otrocih in odraslih, ozaveščati o pomenu medgeneracijskega branja in poudariti pomen knjižnic, ki imajo velik vpliv na vzgojo bralcev za vse življenje.

Skupno branje krepi odnose. Starši in otroci skupaj preživljajo svoj čas ob knjigi v pozitivnem vzdušju, zgodba je lahko dobra iztočnica za pogovor z otrokom. Otroci, mladi in odrasli ob branju razvijajo osebnost, empatijo, spoznavajo življenje, širijo svojo domišljijo, krepijo koncentracijo ter bogatijo besedni zaklad.

V nedeljo, 8. maja, na materinski dan, bo v občinskem parku potekala prireditev za celo družino. Ob 9.30 bo Vesna Tomsič prebrala nekaj pravljic in zgodb posevečnim mamicam. Ob tej priložnosti bo tudi knjižni sejem, društvo Volendo Continuare pa bo zbiralo prostoljne prispevke v zameno za pisane rožice.

Ponedeljek in torek bosta povsem posvečena otrokom, ki obiskujejo vrtce in šole v sovodenjski občini. Ob branju različnih pravljic, bo potekala igra Lov na zgodbo, ki se bo odvijala v občinskem parku. Otroci, razdeljeni v skupine, bodo morali najprej po parku poiskati skrite kartončke in z besedami napisanimi na le-teh sestaviti kratko zgodbo, ki jo bodo ob koncu prebrali ostalim otrokom. Goriška Mohorjeva in Založba tržaškega tiska bosta osnovima šolama v Sovodnjah in na Vrhu podarili dve knjigi.

V ponedeljek, 9. maja, ob 10.30, bodo učenke in učenci 1. in 2. razreda poslušali zgodbo Cesta, ki ni peljala nikamor iz knjige Od tu in tam Giannija Rodarija ter pravljico Neskončno ter imam rada Patricije Peršolja. Sledila bo igra LOV NA ZGODBO.

V torek, 10. maja, ob 10.30, bodo na vrsti učenke in učenci 3.,4. in 5.. razreda, ki bodo poslušali zgodbo Burja in knjigovodja iz knjige Od tu in tam Giannija Rodarija ter zgodbo Prodam mamo. Sledila bo igra LOV NA ZGODBO.

V sredo, 11. maja, popoldne, bo dogajanje namenjeno mladini in odraslim. Ob 16. uri bodo mladi lahko prisluhnili branju mladinske knjige Jaz sem Andrej Vinka Moderndorferja.

V četrtek,12. maja, ob 16. uri, bo v občinskem parku potekalo branje odlomka iz knjige za odrasle 7 kil do sreče Maje Gal Štromar.

V sredo in v četrtek bo branje potekalo tudi v italijanskem jeziku.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme