Goriška

V Solkanu novo delo sKulture 2001

V Solkanu novo delo sKulture 2001

Posvečeno je Soči in kamnitemu solkanskemu mostu

O sodelovanju v čezmejnem prostoru se veliko govori in razpravlja, dejanskih dosežkov pa je bolj malo. Zgled za konkretne pobude sta dala društvo sKultura 2001 iz Štandreža in Krajevna skupnost Solkan, ki sta v Solkanu postavila obeležje kamnitega mostu bohinjske proge. V pismu, ki ga je Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu poslal organizatorjem, so zapisali, da je “Društvo sKultura 2001 našlo prave poti, saj s sodelovanjem z ljubljansko Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, Društvom kamnosekov iz Manč in Šolo mozaikov iz Spilimberga celo presega ozek pojem čezmejnega povezovanja. Vaši projekti živijo in povezujejo ljudi dveh držav od same idejne zasnove do končne postavitve, ki je vidna vsem”.
Odkritje spomenika je bilo 13. septembra, na predvečer krajevnega praznika. Predsednik društva sKultura 2001 Marjan Breščak se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri pobudi, ki je lahko nastala samo z združenimi močmi. Predsednica Krajevne skupnosti Solkan Jana Herega je povedala, da postavitev obeležja na zelenici ob glavni cesti v Solkanu ni slučajna, saj je v neposredni bližini mostu preko Soče in od te zelenice sta lepo vidna Sabotin in Sveta Gora.
Ko sta predstavnika organizatorjev odkrila spomenik, sta se nam prikazali dve mogočni skali, ki predstavljata Sabotin in Sveto Goro, med katerema teče smaragdna reka Soča.
Načrt obeležja je zasnoval Jurij Smole z ljubljanske Akademije, ki je izpostavil vlogo mostu in zgodovinski pomen reke Soče s čudovitimi barvnimi odtenki. Te barvne odtenke so izdelali mojstri Šole mozaika iz Spilimberga na podlagi, ki so jo izklesali kamnoseki iz Manč. Takega obeležja bi bil vesel tudi Simon Gregorčič, čigar pesem Soči smo slišali na prireditvi. Kulturni del sta obogatili tudi dve mladi gojenki glasbene šole z izvedbo dveh skladb.
To je že tretje kamnito obeležje, ki ga na pobudo sKulture 2001 in Krajevne skupnosti postavljajo v Solkanu.
DP

23.09.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!