V soboto prvič na odru krepostna Pamela

Piše: Iva Koršič

PD Štandrež Dramski odsek

Dve leti pandemije, nezaželene vsiljivke, ki se kar noče posloviti, sta krepko zavrli kulturno življenje in s tem tudi gledališko ustvarjalno pretakanje na poklicnih in ljubiteljskih odrih.

Zdaj, ko smo končno malce zadihali – čeprav nas grozljivo utesnjuje misel na vojno v Ukrajini – se je spet začela polagoma odvijati umetniška nit tudi v gledaliških dvoranah, čeprav je povsod zaradi menjav v napovedanih repertoarnih izbirah dobro vidno prilagajanje spreminjajočim se zdravstvenim razmeram.

Iz tega nihanja seveda niso izvzeti niti navdušenci na ljubiteljskih gledaliških deskah. Koronavirusne situacije so v letošnji zimi prekrižale načrte tudi zagnanim gledališkim zanesenjakom, ki svoje veselje po odrskem ustvarjanju izlivajo v dramskem odseku Prosvetnega društva Štandrež. Ta je letos vstopil v 57. leto nepretrganega snovanja, kar je izjemno za dramsko skupino, ki deluje v tem našem “zamejskem” prepišnem prostoru. Leta 2020 jih je nepričakovana, prerana smrt Jožeta Hrovata (1955-2020), izvrstnega dramskega igralca, 40 let člana SNG Nova Gorica, njihovega skoraj dvajsetletnega umetniškega usmerjevalca in režiserja ter iskrenega prijatelja, bridko zaznamovala in zelo osiromašila. Pa vendar tudi ta velika bolečina ni strla njihovega ustvarjalnega navdušenja. Spet so se zatekli po pomoč v SNG Nova Gorica, ki zmeraj dobrohotno spremlja njihovo delo. Umetniški vodja Marko Bratuš jim je predlagal za novega režijskega spremljevalca mladega igralca Andreja Zalesjaka, Primorca, doma iz Štanjela. Tako se je za štandreške “gledališčnike” začela pisati nova zgodba.

Potem ko so se v zadnjih letih spogledovali bolj s sodobno dramsko literaturo (spomnimo se na deli Čaj za dve, Vohuni), so se tokrat spet zazrli v komedijsko klasiko in izbrali velikega italijanskega komediografa Carla Goldonija (1707-1793). Izmed njegovih številnih del so izbrali komedijo Pamela, v izvirniku ali Pamela fanciulla, ki jo je avtor napisal l. 1750, ko mu je v enem letu izpod peresa – baje za stavo – izšlo kar 16 novih komedijskih del. Odrski krst je prvič doživela istega leta v gledališču San Luca v Benetkah. Zanjo je Goldoni dobil navdih v angleškem romanu Samuela Richardsona Pamela or The Virtue Rewarded (1741), ki ima sicer žalosten konec. Ljubezenska zgodba med plemičem in ubožno mladenko ni uresničljiva, Goldoni pa ji je srečen konec dodelil z neslutenim vsebinskim preobratom. Ta njegova komedijska stvaritev ni bila še nikoli uprizorjena na slovenskih odrih. Prav v Štandrežu bo doživela slovensko praizvedbo!

Italijanski tekst je na spletu zasledil Matej Klanjšček, dolgoleten član skupine in njen referent, prepoznaven akter marsikatere posrečene vloge, in ga, ker se mu je zdel zanimiv, prelil v slovenščino, kot je to že storil z Vohuni. Klanjščku se je tudi zasedba zdela primerna in privlačna. V njej je prisoten tudi avtor Goldoni, ki v izvirniku sicer nima veliko replik, režiser Zalesjak pa je v prilagoditvi in priredbi teksta za štandreško skupino nekaj besedila dopisal, tako da ima ta lik zdaj večjo vlogo. Sploh so tekstu dodali nekaj poživljajočega soka, da vse bolj hitro teče … Pri tem pa je osnova ostala nespremenjena. V predstavi nastopajo poleg treh moških likov štirje ženski, kar je tudi idealno za štandreško skupino. Tako so z izbiro tega teksta res ujeli “več muh na en mah!” Ker je ta Goldonijeva komedija igra v igri, je režiser pustil igralcem malce “več prostosti” in jim dopustil, da se, ko izstopijo iz vloge, izražajo tudi v narečju, kar seveda še dodatno poživi uprizoritev in igralcu daje možnost se bolj sproščeno obrniti na občinstvo. V teh trenutkih igra razkriva, kakšni so odnosi v gledališču; navadno so vse prej kot prijateljski: ljubosumnost, nevoščljivost, privoščljivost so vedno na preži … Izstop iz vloge in prestop v drugo je po svoje težak, priznava Matej Klanjšček, a je zanimiv in velik izziv za vse. To je pravzaprav novost v štandreški skupini, ki je takoj vzljubila novega, mladega režiserja Zalesjaka, velikega perfekcionista, pozornega na vsak detajl pri kostumih, sceni, lučeh in glasbi. V gledališkem listu, ki bo izšel ob premieri, je Zalesjak s temi besedami povzel vsebino: “Pamela je komedija o prepovedani ljubezni, ki podira meje družbene sprejemljivosti in gledališki dogodek, ki podira predstavo o gledališki predstavi. Je na videz lahkotna igra, ki osvetljuje odnos med moškim in žensko, med gospodarjem in služabnikom, med razuzdanostjo in krepostjo, med podlostjo in častjo, med slabostjo in vrlino, med preteklostjo in sedanjostjo, med igralcem in režiserjem, med gledališko igro in gledališčem, med resnico in iluzijo. Pamela je idealna mešanica sestavin za popoln kaos in katastrofo … s srečnim koncem. Ali, kot bi rekla Pamela: ‚Draga publika, upam, da boste uživali v predstavi‘”. Zalesjak nam je obrazložil, da so se pri tej igri v igri malce poigravali in si dovolili prevetriti Goldonijeve konvencije in jih razbijati – Že sama ljubezen v predstavi sicer podira neke meje dovoljenega in sprejemljivega. Ker se vse dogaja v obdobju baroka, kar nazorno prikazujejo stilni kostumi in scena, so si to baročno “načičkanost” dovolili prikazati še v sami predstavi. Komični so npr. že različni izstopi iz vlog z zabavnimi komentarji. Z njimi so hoteli povedati, kar je v gledališču včasih zamolčano. “Skušali smo biti ne preresni”, je dejal Zalesjak, ki je zaupal, da ima igralce prav rad. Med drugim je njihov sosed, saj prebiva v Štandrežu.

Med znanimi nastopajočimi “veterani”, to so Matej Klanjšček, Mojca Dolinšek v naslovni vlogi, Marko Brajnik, Gabrijela Vidmar, Egon Cijan v alternaciji z Božidarjem Tabajem v vlogi avtorja, Polonca Cijan, je nov obraz Mirjam Gravnar iz Nove Gorice (da je dramski odsek “čezmejen”, ni nobena novost!), članica gledališke skupine v Šempasu, ki jo v zadnjem času režijsko vodi Miha Nemec, član SNG Nova Gorica. V predstavo je vskočila namesto Nadje Plesničar. V novi skupini se odlično znajde, saj so “kot ena velika familja” in uživa v vlogi simpatične služkinje.

Božidar Tabaj, perpetuum mobile štandreškega dramskega odseka, nam je povedal, da so se vaje za novo predstavo začele že lani in da je bila premiera načrtovana za obeležitev letošnjega Prešernovega dne. Žal je marsikatera ovira preprečila njeno uresničitev, tako da bo Pamela prvič na odru štandreške župnijske dvorane A. Gregorčič v soboto, 23. aprila 2022, ob 20. uri. Njena ponovitev pa v nedeljo, 24. aprila 2022, ob 19. uri, prav tam.

Ljubitelji gledališke umetnosti ste prisrčno vabljeni na ogled tega novega izziva, ki so ga štandreški komedijanti sprejeli z velikim veseljem.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme