V soboto, 6. novembra 2021, slovesna blagoslovitev novih orgel

Stolnica v Kopru

Jeseni 2017 je Župnija Koper oddala prijavo na razpis za dodelitev koncertnih orgel iz dvorane Tonhalle v Zürichu. Veliki podvig ji je uspel. Tako so bila med letoma 2018 in 2020 v koprski stolnici opravljena pripravljalna, arheološka in gradbena dela. Ob koncu leta 2020 se je pričelo postavljanje največjega slovenskega glasbila.

Dela so štiri leta po oddani prijavi na razpis za pridobitev orgel in po treh letih intenzivnega potekanja projekta končana. Natanko šest stoletij potem, ko je bil v letu 1421 prvič zabeležen podatek o orglah v Kopru, in dobri dve stoletji zatem, ko je v Kopru donelo celo osem takih instrumentov, bodo zadonele nove sodobne orgle in dale polet glasbenikom in ustvarjalcem. Kot ambasador akcije I Feel Slovenija pa doprinesle k razpoznavnosti koprske stolnice, ki jo bogatijo vrhunske umetnine slikarjev Vittoreja in Benedetta Carpaccia, pa tudi same Škofije Koper, mesta in Slovenije nasploh.

Postavitev orgel je izvajala Orglarska delavnica Maribor iz Hoč pod vodstvom Andreja Dvoršaka. Orglarska delavnica je postavila ali dogradila med drugim orgle Papeškega slovenskega zavoda Slovenik v Rimu, orgle v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani, orgle v veliki dvorani Slovenske filharmonije, orgle na Viču in orgle na Pobrežju v Mariboru. Ob prestavitvi orgel iz Züricha v Koper so bile izvedene vse potrebne tehnološke posodobitve. Nadzor nad potekom del je izvajala Komisija za orgle Škofije Koper, ki jo vodi Martin Šuštar.

Orgle koprske stolnice imajo štiri manuale, 68 registrov, 5520 piščali, od katerih je 5141 kovinskih in 279 lesenih, 40 metrov kanalov za zrak, v katere 7 ventilatorjev v eni minuti požene 82 m3 zraka. Visoke so 9,8 m, široke 8,6 m, globoke 4,9 metrov in težke 16 ton. Leta 1988 sta jih izdelali nemški orglarski delavnici Kleuker in Steinmeyer po načrtih francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guillouja (1930-2019), ki si je za izvedbo projekta osebno prizadeval in sodeloval pri delu projektne skupine.

Orgle bodo prvič zadonele ob  blagoslovitvi v soboto, 6. 11. 2021. Pri bogoslužju bodo sodelovali organist Mirko Butkovič, dirigenti Miran Bordon, Matej Lazar in Valentina Baričič ter Združeni cerkveni pevski zbori slovenske Istre.

Veliki slavnostni koncert bo v nedeljo, 7. novembra 2021. Izvedel ga bo Pier Damiano Peretti, profesor na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju. Koncert bo mogoče preko povezave na spletni strani Orgel koprske stolnice spremljati v živo.

Do novega leta se bo zvrstilo še šest koncertov: samostojna orgelska koncerta Tomaža Sevška (14. novembra 2021) in Davida Cassana (28. novembra 2021) ter novoletni koncert Renate Bauer (2. januarja 2021), vsi bodo ob 19. uri. V nedeljo, 21. novembra 2021, bo koncert sodobne sakralne glasbe, na katerem bosta sodelovala Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (dirigent Ambrož Čopi; orgle Mirko Butkovič)  in Zbor akademije za glasbo Ljubljana (dirigent Marko Vatovec; orgle Mario Perestegi). Večina skladb bo izvedenih prvič. V petek,  3.  decembra 2021, bo ob 20. uri koncert orkestra Accademia Musicale Naonis (orgle Alberto Gaspardo), v nedeljo, 12. decembra 2021, pa koncert Gloria ob 280-letnici smrti Antonia Vivaldija. Pel bo Akademski zbor Univerze na Primorskem, igral pa orkester Camerata Academica Koper (dirigent Slaven Kulenović).

V Kopru bobo z novimi orglami začeli  spoznavati glasbo, ki je tu še niso slišali, glasbo, ki so jo za to žlahtno glasbilo napisali skladatelji César A. Franck, Franz Liszt, Jehan Alain, Olivier Messiaen, Marcel Dupré, Maurice Duruflé, Jean Langlais, Louis Vierne, Jean Guillou in drugi. Poslušalci bodo lahko prisluhnili novim zvočnim razsežnostim in vrhunskim interpretom.

Posebej se lahko veselimo tega, da je postavitev orgel že prinesla sadove na področju ustvarjalnosti slovenskih skladateljev. Prav za orgle koprske stolnice so bila napisana orgelska dela Introitus caeremonialis (In honorem novi organi) Bojana Glavine, Genesis Mateja Kastelica in Conclusio solemnis (Gratias tibi, in honorem novi organi) Klare Mlakar. Na koncertu sodobne slovenske sakralne glasbe bodo prav tako prvič izvedene skladbe Klare Mlakar (1999) Out of the depth za mešani zbor in orgle in Cantate Domino za visoke glasove in orgle, Mateja Kastelica (1994), Terra tremuit za mešani zbor in orgle, Gašperja Jereba (1985), Sanctus za visoke glasove in orgle in Ave Maria za visoke glasove in orgle.

Pred blagoslovom orgel je Župnija Koper podelila naslov titularnega organista Mirku Butkoviču, ki je župniji predstavil možnosti kandidiranja na razpisu za pridobitev orgel, skupaj z zunanjimi svetovalci je vodil pregled orgel pred demontažo v Zürichu in ves čas trajanja projekta prizadevno sodeloval pri delu projektne skupine. Za orglami koprske stolnice bo najmanj enkrat mesečno, sodeloval bo tudi pri organizaciji dogodkov.

Za skrbnika orgel pa je bil imenovan Miran Bordon, ki je v okviru projekta za župnijo vodil postopek izbire izvajalca postavitve orgel in usklajeval potek del. Skrbel bo za redno rabo in vzdrževanje orgel. Za izvajanje povezanih aktivnosti bo ustanovljen poseben župnijski zavod.

Po začetku rabe v liturgične in koncertne namene bodo napori usmerjeni predvsem v vzpostavitev pouka orgel na primarni ravni, v glasbeni šoli Koper in na Umetniški gimnaziji, vzpostavitvi sodelovanja z Akademijo za glasbo ter promociji instrumenta samega, oblikovanju lastne produkcije ter sodelovanju z drugimi domačimi in tujimi centri orgelske glasbe.

Načrtuje se raznolika raba instrumenta, in sicer: vzpostavitev stalnega orgelskega programa, vzpostavitev improvizaciskih recitalov z mednarodnim fokusom, organizacija orgelskega tekmovanja (bienale ali trienale), izvedba mednarodnih mojstrskih tečajev, sodelovanje z lokalnimi izvajalci, zbori, orkestri, solisti, Izvajanje izobraževalnih dogodkov za mladino.

Orgle koprske stolnice imajo vzpostavljeno spletišče www.orglekoper.si.

Za dokončanje financiranja izvedbe se še vedno zbirajo donacije, ki so mogoče preko UPN naloga, trajnega naloga, z uporabo PayPal in plačilne ali kreditne kartice.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme