Slovenija

V Sloveniji vloženih 14 kandidatnih  list za evropske volitve!

V Sloveniji vloženih 14 kandidatnih list za evropske volitve!

Piše Marijan Drobež: Izšel prenovljen in dopolnjen Slovar slovenskega knjižnega jezika

Za Veliko noč, praznik dela, 1. maj, ter ob začetku kampanje za volitve v evropski parlament je bilo v Sloveniji izrečenih ali zapisanih veliko pomembnih in dragocenih misli, želja in opisov vrednot, kar naj bi vse predstavljalo izhodišče in gibalo našega bivanja in življenja. Toda večji del raznih želja in zagotovil ostaja zgolj v teoriji, praksa in razmere pa si utirajo svoja pota. O vsem tem posredujem nekaj zapisov in mnenj znanih posameznikov oziroma vplivnih politikov.
Dr. France Cukjati, nekdanji predsednik državnega zbora, zdaj predsednik civilno-družbene organizacije, Zbor za republiko, pravi, “da je Slovenija svojska in izvirna v Evropi v tem, da vse genocide in holokavste odločno in povsem enotno obsoja, pri vprašanju zločina komunistične revolucije pa smo tudi po tridesetih letih še vedno tako neverjetno razdeljeni. Nobene evropske resolucije, ki poleg fašizma in nacizma obsoja tudi zločine komunističnih pobojev, slovenski parlament tudi danes še ni sposoben sprejeti. Ta razdeljenost v moralni presoji naše skupne zgodovine je po mojem glavni razlog notranje razklanosti slovenskega naroda in trdoživosti notranje moralne pohabljenosti mnogih vodstev državnih ustanov. Če bo nova slovenska država še naprej ujeta v dediščino komunistične izključevalnosti, se pri nas ne bo dobro končalo. Slovenija je torej na razpotju”. Tanja Fajon, evropska poslanka Socialnih demokratov in kandidatka za nov mandat v omenjeni funkciji, je v nenavadno dolgem intervjuju za časnik Delo, ki je bil objavljen 23. aprila, dejala, “da smo namesto skrbi za domači ugled v Bruselj izvažali razdore. Slovenija je že 15 let izgubljena glede svojih interesov. Svoj strateški interes je izgubila že davno. Od leta 2004, ko smo vstopili v EU in Nato, tavamo, saj ne vemo, kaj si kot država pravzaprav želimo”. Ekonomist in publicist Rado Pezdir, raziskovalec finančnih špekulacij v prejšnji skupni državi, je v kolumni, objavljeni v novi številki tedenskega magazina Reporter, zapisal, “da nihče v Sloveniji ni varen pred prisluškovanjem. Slovenska politika in obveščevalci so namreč pripravljeni prisluškovati vsem. Neobičajno pa je, da so prisluhe pripravljeni tudi objavljati, in to kar v prevladujočih medijih”. Premier Marjan Šarec, ki že skoraj povsem obvladuje oziroma nadzoruje vlado in poskuša s svojimi nastopi postati državnik, pa je vzbudil zanimanje in tudi nasmeh z izjavo, “da nanj še žena ne vpliva, ker je svojeglav”. Milena Miklavčič, pisateljica in publicistka, je v svoji kolumni, objavljeni v tedenskem magazinu Reporter, ugotovila, “da gre v Sloveniji vse k hudiču. Le tega ne ve dobro, ali je kljub vsemu zdrava pamet državljanov odšla v maloro prva”. Volivce je vprašala, “ali ne dojemate, da se sistem sesuva. Do kdaj boste tiho”?
Praznovanja ob 1. maju so bila marsikje, vendar so se udeleženci bolj spominjali preteklosti, kot pa izražali zahteve sedanjega časa. Ponekod so zahtevali uvedbo 8-urnega delovnega časa, torej zahtevo iz začetkov delavskega in sindikalnega gibanja, ki pa očitno še zmeraj ni uresničena. O volitvah v evropski parlament poteka intenzivna kampanja kandidatov za poslance iz strank in gibanj, iz katerih prihajajo. Državna volilna komisija je potrdila vseh 14, do zakonitega roka vloženih kandidatnih list za volitve poslancev iz Slovenije v evropski parlament. Kandidatne liste za izvolitev osmih poslancev so vložile vse parlamentarne stranke, poleg njih pa se bodo za sedež v evropskem parlamentu prizadevale tudi zunajparlamentarne stranke, Zeleni Slovenije, Dobra država, Domovinska liga, Gibanje Zedinjena Slovenija in Nestrankarska lista Povežimo se. Kandidirajo vsi sedanji evropski poslanci, razen Iva Vajgla, ki odhaja v zasebnost. Kot kandidat stranke DEMOS ga bo nadomestil Igor Šoltes. Na volitvah bo poskušala uspeti tudi Angelika Mlinar, naša rojakinja iz avstrijske Koroške. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

05.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!