Slovenija

V Sloveniji več kot 6 milijonov nepremičnin za novo obdavčitev!

V Sloveniji več kot 6 milijonov nepremičnin za novo obdavčitev!

Piše Marijan Drobež: Prihajajo delavci iz nekdanje skupne države

Čas hitro mineva, zato posamezni dogodki skoraj neopazno tonejo v preteklost in se umikajo novim. Zaradi pomembnosti in razsežnosti pa vendar omenjam dvoje zaznamovanj. 1. november, to je praznik Vseh svetih, in 31. oktober, znan kot Dan reformacije in rojstva slovenskega knjižnega jezika. V obeh prazničnih dneh so se soočali verniki dveh Cerkva, katoliške in evangeličanske. To soočanje je bilo zagotovo koristno in primerno za zdajšnji čas, razmere, potrebe in pričakovanja. Potekalo je v poudarjanju skupnih vrednot, kot so skrb za življenje v veri, za negovanje in ohranitev slovenskega jezika, branje del iz bogatih virov in izdaj naših založb, pa seveda še za mnogo drugih vrednot Slovencev. Hvala Bogu, tudi tokrat se niso uresničile skrite namere nekdanjih oblastnikov, ki so Dan reformacije in rojstva slovenskega knjižnega jezika, leta 1992 uvedli domnevno v pričakovanju in upih, da bodo z njim spodbudili verski in ideološki spopad, nemara celo pravo vojno, med dvema Cerkvama. Takšno nevarnost sta z modrostjo, svojim ravnanjem in odgovornostjo premostili obe Cerkvi, katoliška in evangeličanska.
Na povsem drugem področju, namreč v politiki, ki jo izvaja vlada, pa se še vedno komaj kaj dogaja in uresničuje. Koalicija zaposluje tiste svoje nekdanje visoke uradnike, ki so v novi kadrovski razporeditvi ostali brez zaposlitve, sočasno pa izrinja s položajev funkcionarje, ki pomenijo zadnjo ostalino opozicije. Premier Marjan Šarec je imenoval nova predstojnika varnostnoobveščevalnih služb, ki delujeta v okviru predsedstva vlade in pri ministrstvu za obrambo. S tem naj bi bila zagotovljena varnost Slovenije in njenih državljanov. Toda vlada je še zmeraj dobrohotna do t. i. migrantov oziroma prebežnikov, ki jim dopušča, da prečkajo državno mejo, potem pa bodisi ostajajo v Sloveniji ali pa nadaljujejo pot, dejansko beg, v kakšno drugo evropsko državo. Vlada zaradi take politike in ravnanja ostaja izolirana od sosednjih držav, to je Italije, Avstrije in Madžarske, ki vodijo odločno politiko do migrantov oziroma prebežnikov. Glede obravnanega vprašanja Slovenija ostaja izolirana in nerazumljena tudi v Evropski zvezi.
Kaže, da bo vlada, prej kot izvedla kakšno reformo, predložila v obravnavo in postopek predlog novega zakona o obdavčenju nepremičnin. Ta zakon javnost zelo zanima in že pred sprejemom vznemirja. Kar 76 odstotkov davčnih zavezancev živi v lastnih stanovanjih in samo manjši del prebivalstva v najemniških stanovanjih. To je drugače kot v drugih evropskih državah, kjer je najemništvo stanovanj veliko bolj razširjeno. Pri nas, denimo, jih med prebivalci, starimi nad 50 let, kar 87 odstotkov živi v lastnih hišah ali stanovanjih. Poleg tega smo se Slovenci, kljub majhnosti države, manj pripravljeni seliti v drugo, kupljeno stanovanje ali hišo. Ob upoštevanju in spoštovanju 78. člena slovenske ustave bi cilj nepremičninskega zakona moral biti pravična obdavčitev in omogočanje bivališča za vse državljane, ne pa zgolj pobiranje davkov. V Ljubljani že nakup starega stanovanja stane 2.500 evrov za kvadratni meter. To je več, kot znašata dve povprečni slovenski plači. V Sloveniji je približno 171 tisoč praznih stanovanj, hkrati pa številne družine ali posamezniki ne morejo dobiti svojim prejemkom in možnostim primernega stanovanja.
Snovalci novega zakona o obdavčitvi nepremičnin, ti pa so v finančnem ministrstvu, poudarjajo, da se v Sloveniji nahaja več kot 6 milijonov različnih nepremičnin, od stanovanj in stanovanjskih hiš, do zemljič in gozdov, predvidenih za novo obdavčitev. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

11.11.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!