Slovenija

V Sloveniji še revščina in druge težave mnogih ljudi!

V Sloveniji še revščina in druge težave mnogih ljudi!

Piše Marijan Drobež / Politična levica domnevno pripravlja umestitev Marjana Šarca za predsednika vlade

V življenju si poleg zdravja in sreče želimo uresničitev tudi drugih vrednot in potreb, ki niso zmeraj in nujno povezane s politiko. Gre za to, da ne bi bili lačni in s tem v podrejenem položaju do tistih posameznikov in slojev v družbi, ki gmotnih in drugih težav nimajo. Odgovorna urednica sindikalnega časnika Delavska enotnost, Mojca Matoz, je v novi številki omenjenega glasila objavila komentar s pomenljivim naslovom Ranjeni. V njem je zapisala tudi naslednje: “Kako dolgo se bomo še slepili, da smo pravna in socialna država, da ugodna statistika glede revščine, ki jo je pred dnevi objavilo pristojno ministrstvo, ni le lepo popleskana stena, za katero je skrita marsikatera gnojna rana in se lahko vsak trenutek zruši kot hišica iz kart. Ne piše zaman v policijskih ocenah, da so v Sloveniji večja grožnja stabilnosti mogoči socialni nemiri kot pa migranti in terorizem”.
Podobno stvaren in neposreden je Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas, ki jo je vodil zadnjih 17 let in zdaj odhaja v pokoj. Bil je glas in motor dobrodelne organizacije, ki jo navdihuje katoliška vera in ima zdaj v Sloveniji več kot 10.000 sodelavcev, pretežno prostovoljcev, in še 457 Župnijskih karitas. Nihče od oblastnikov, vključno s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, nikoli ne omenja Karitas, kot bi se sramovali in zanikali uspehe te človekoljubne organizacije pri premagovanju revščine in reševanju drugih socialnih težav v Sloveniji. Imre Jerebic je v pogovoru za revijo Ognjišče, kjer je bil gost meseca, o socialnih stiskah v Sloveniji dejal: “Še naprej bomo glas revnih in ubogih, ki bodo še vedno med nami. Sicer pa se pojavljajo zmeraj novi načini in oblike revščine. To so starejši ljudje, enostarševske družine, brezposelni zakonci, mladi brez služb. Velik problem predstavljata tudi odvisnost od interneta in pornografija na spletu. Celo papež govori o tem in nas poziva, naj kaj naredimo na tem področju. Pri vsem gre za vprašanje človekovega dostojanstva in veliko življenj v Sloveniji se zamaje zaradi tega. Pred leti, ko smo začeli izvajati projekt z naslovom 40 dni brez alkohola, smo se bali, da bomo deležni velikega nasprotovanja, protestov. Zdaj pa nam tudi iz tujine priznavajo dobro izvajanje in zasnovo te akcije. K nam kličejo ljudje z besedami podpore in prosijo, naj nadaljujemo projekt Karitas zoper alkoholizem v Sloveniji”.
Na čisto posvetnem področju se v Sloveniji nadaljuje kampanja za drugi krog volitev predsednika države. Zanjo je značilno, da poteka ob majhnem zanimanju, skoraj brezbrižnosti volivcev oziroma t. i. navadne javnosti, da se provladni in levičarsko usmerjeni mediji izogibajo celo omenjanju zanje neprijetnih tem, denimo velike denarne afere v Novi Ljubljanski banki, kjer so oprali kar milijardo dolarjev, za kar se zanima celo CIA, obveščevalno varnostna agencija Združenih držav Amerike. V predvolilni kampanji sta se zoper vnovično izvolitev Boruta Pahorja izrekla tudi nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan in predsednik največje opozicijske stranke, SDS, Janez Janša. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

12.11.2017

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!