V Sloveniji na volitvah zmagalo Gibanje Svoboda Roberta Goloba

Dan po državnozborskih volitvah, na katerih je slavilo Gibanje Svoboda, bodo v strankah najverjetneje premlevali svoje volilne rezultate. Okrajne volilne komisije pa bodo danes ugotavljale še izid glasovanja po pošti iz Slovenije.

Na uradne izide volitev, ki jih mora Državna volilna komisija razglasiti do 10. maja, pa bo treba še počakati.

Na nedeljskih državnozborskih volitvah je največ volivcev obkrožilo stranko Gibanje Svoboda, ki je glede na delne neuradne rezultate dobila 41 poslanskih mandatov. V DZ so se uvrstile še stranke SDS s 27 poslanci, NSi z osmimi, SD s sedmimi in Levica s petimi. Vnovičen prestop parlamentarnega praga pa tokrat ni uspel LMŠ, SAB, DeSUS in SNS, kot tudi ne Konkretno, saj gibanju Povežimo Slovenijo, kot del katerega so nastopili na volitvah, vstop v državni zbor ni uspel.

Vrstijo se seveda komentarji, analize, a dejstvo je, da je v Sloveniji prišlo do velikega preobrata.
Prvi predsednik slovenske demokratične vlade Lojze Peterle je sicer vesel solidnega rezultata NSi na tokratnih volitvah, “čeprav je pri teh volitvah videti, da tisto, kar je vlada dobrega naredila za Slovenijo, ni močno vplivalo na volilni izid”. Spomnil je na besede predsednika stranke Mateja Tonina, da bo stranka igrala konstruktivno vlogo.

Zadovoljen pa je z dejstvom, da se je slika v parlamentu poenostavila. “Zelo veliko prodajalcev megle je zaključilo vsaj za nekaj časa kariero,” je pripomnil. To po njegovih besedah pomeni, da bo vladanje stabilnejše, upa pa tudi na manj sovražnega govora. “Kar smo gledali zadnji mesec, je bilo že nevzdržno,” ocenjuje Peterle, ki pričakuje višjo politično kulturo.

Peterle ugotavlja tudi, da je predsednik vlade in prvak SDS Janez Janša pred dvema letoma prevzel vodenje vlade “v času, ko nekdo drug izziva ni sprejel”. Šel je tako v to kritično situacijo, vlada se je po Peterletovem prepričanju dobro držala.

“Alergija na Janeza Janšo, ki traja več kot 30 let, je prišla izrazito do izraza. Janša je bil strelovod in plačal ceno, a kljub temu nekoliko izboljšal rezultat,” še ugotavlja nekdanji dolgoletni evropski poslanec.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme