V Sloveniji na vidiku novi ukrepi v boju proti koronavirusu

 “Razmere so krizne, delamo hitro in sproti rešujemo nastale težave. Podjetja lahko računajo na pomoč države,” je na odboru DZ za gospodarstvo zagotovil gospodarski minister Počivalšek, ki bo, če bo DZ potrdil vladno ekipo, tretji zaporedni mandat na čelu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

“Naše aktivnosti so prvenstveno usmerjene v to, da ohranimo delovna mesta. Sicer bomo imeli strahovite težave. Nekaj smo se naučili v krizi po letu 2008,” je dejal Počivalšek. Gre za zelo kočljivo obdobje za slovensko gospodarstvo, ki 85 odstotkov ustvarjenega izvozi. Tako minister težave po poročanju STA pričakuje v izvoznem delu, v logistiki in v turizmu.

Podatke o zadnjem številu okuženih s koronavirusom v Sloveniji še zbirajo, so pa številke višje kot v sredo, je pred sejo vlade povedal minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder. Širjenje virusa tako počasi prehaja v drugo fazo, zato bo po njegovih besedah verjetno treba aktivirati državni načrt.

Minister bo nato podpisal uredbo o zaprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov, predlagali pa bodo tudi druge ukrepe, je napovedal.

Medtem pa je novi mandatar Janez Janša na Twitterju staršem, ki si lahko že v petek organizirajo varstvo, priporočil, da svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce.

“Pripravljamo ukrep, po katerem bodo od ponedeljka dalje vse šolske ustanove, vključno z dijaškimi domovi, do nadaljnjega zaprte,” je zapisal Janez Janša.

Odveč je podatek, ki nam je na očeh, da so vsi mejni prehodi na Goriškem in v Brdih zaprti s pregradami, prehod je možen samo v Štandrežu.Vrtojbi in tam merijo telesno temperaturo vsem, ki prihajajo v Slovenijo iz Italije.

Tovorni promet je zaenkrat še tekoč.

 

Tudi v Sloveniji okužbe s koronavirosom spreminjajo življenje, od ponedeljka, 16. marca, bodo zaprte vse šole, univerze so že zaprli. V šempetrski bolnišnici je s koronavirusom okužen zdravnik - internist, ki se je okužil na smučanju v Italiji.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme